Nedensiz fare öldürmeye hapis cezası geliyor!
İspanya'da Hayvan Haklarıyla ilgili yeni kanun 29 Eylül'de yürürlüğe girecek. Yeni kanunla hayvan sahibi olmak istiyorsanız birçok sorumluluğu da üstünüze almanız gerekiyor. Öte yandan nedensiz fare öldürmeye de hapis cezası geliyor.
İspanya'nın yeni hayvan hakları kanunuyla insanların hayvanlara karşı davranışlarına sıkı düzenlemeler getiriliyor.
FARELERİN DE ARTIK YASAL HAKLARI VAR!
Yeni yasa en çok farelerin işine yaramış gibi görünüyor. Daha önce yasal olarak hiçbir koruması olmayan fareler artık hak sahibi oluyor.
Buna göre omurgalı oldukları için fare öldürmek artık 6 ila 18 ay arasında hapis cezasıyla cezalandırılacak. Ancak fareyi 'meşru müdafaa amacıyla ya da profesyonel nedenlerle (haşere kontrolü) öldürürseniz bu eylem ceza gerektirmeyecek.
EVCİL HAYVAN STATÜSÜNE GİREBİLECEK HAYVANLAR
Ayrıca kanunla 'evcil hayvan' statüsüne girecek hayvanların belirlenerek bir liste oluşturulması kararı alındı. Henüz bu hayvanların listesi yok ancak kanunda şimdilik köpek, kedi ve gelinciklerin ismi verilmiş. Tam listeyi Hayvanların Korunması ve Hakları için oluşturulan Bilimsel ve Teknik Komite belirleyecek. Bu liste her 3 ya da 4 yılda bir güncellenecek. Listede memeliler, sürüngenler, kuşlar, amfibiler, balıklar ve omurgasızlar diye alt başlıklar yer alacak.
SERT CEZALAR GELİYOR
Öte yandan evcil hayvan sahiplerinin hayvanların üremesini cerrahi kısırlaştırma yoluyla engellemesi de zorunlu tutuluyor. Bunu yapmayanlara 500 ila 10 bin euro arasında para cezası verilecek.
HAYVANIN ÜREMEYECEĞİNE DAİR TAAHHÜT VERİLECEK!
Evcil hayvan sahibi olmak isteyen kişi, hayvanı sahiplenirken hayvanın üremeyeceğine dair taahhütte bulunacak. Bu özellikle kedi, köpek ve gelincik için geçerli. Diğer hayvan türleri için kısırlaştırma kararları veteriner hekimlerin kararlarına göre verilecek. Buradaki amaç hayvan popülasyonunun kontrolsüz biçimde artmasını ve bu hayvanların sokağa terk edilmelerini engellemek.
DİLENCİLERE HAYVAN BESLEME İZNİ GELDİ
Öte yandan artık dilencilerin de hayvan besleyebilmesine izin veriliyor. Böylece dışarıda bırakılan hayvanlarla ilgilenen dilencilerin cezalandırılması da engellenmiş olacak.
ÇALINAN YA DA KAYBOLAN HAYVAN 48 SAAT İÇİNDE BİLDİRİLECEK!
Hayvandan sorumlu olan kişi hayvanın refahını, haklarını ve sağlıklı gelişimini garanti edecek yaşam koşulları sunmak zorunda. Hayvanın denetimsiz bırakılması yasaklanırken kaybolması ya da çalınması halinde en geç 48 saat içinde ilgili makamlara haber verilmesi zorunlu hale getirildi.
Ayrıca sorumlu kişi, evcil hayvanının verdiği zararlardan da sorumlu olacak.
200 BİN EURO'YA KADAR CEZA!
Üç çeşit ihlal tipi belirlendi. Hayvanların denetimsiz dolaşmasına izin vermek, sigorta yaptırmamak ve kısırlaştırmamak hafif ihlal sayılacak ve 500 ila 10 bin euro arasında para cezası verilebilecek.
Hayvanın eğitiminde saldırganlık veya şiddet içeren yöntemlerin kullanılması, bir evcil hayvanın art arda 3 günden fazla terk edilmesi ve hayvanların kapalı alanlarda tutulması ise ciddi bir ihlal kabul edilecek ve 10 bin ila 50 bin euro arasında para cezası verilecek.
Evcil hayvanların öldürülmesi, av olarak veya dövüş için kullanılması ise çok ağır ihlal kabul edilecek ve 50 bin ila 200 bin euro arasında para cezası gerektirecek.
HER YERDEN EVCİL HAYVAN ALINAMAYACAK!
Yeni kanunla evcil hayvanların internet aracılığıyla evcil hayvan mağazalarından ya da bireyler tarafından doğrudan satışı da yasaklandı. Evcil hayvanlar sadece kayıtlı yetiştiricilerden aracısız satın alınabilecek. Kedi ve köpeklerin satış esnasında en az 2 aylık olma zorunluluğu da bulunuyor. Satın alınan hayvanın kaydettirilmesi ise kamuya ait hayvan koruma merkezleri ya da kayıtlı kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilebilecek. Hayvan sahipliğinin en fazla 6 ay içinde bu kurumlara bildirilmesi zorunlu olacak.
29 Eylül'de yürürlüğe girecek yasa geriye dönük uygulanmayacak.
BOĞALAR YASAYA DAHİL DEĞİL!
Öte yandan boğa güreşi için kullanılan hayvanlar, üretim için kullanılan hayvanlar ve deney, araştırma amaçlı hayvanlar bu yasa reformunun dışında tutuldu.
Kaynak: Haber Global TV