Neandertaller ölülerini çiçeklerle gömmüşler

Neandertaller ölülerini çiçeklerle gömmüşler

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde Şanidar Mağarası'nın bulunduğu bölgede gerçekleştirilen kazıda çıkarılan fosiller ve etrafındaki tortunun incelenmesiyle Neandertallerin ölülerini bilerek gömdüğü düşünüldü

Neandertallerin ölülerini gömdüğüne yönelik ilk keşif Ralph Solecki'nin 1950'lerde ve 1960'larda Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirilen kazıda ortaya çıkarılmıştı. Bu kazılarda ortaya çıkarılan 10 Neandertal kalıntısının ve bedenler üzerinde dağılmış çiçeklerin cenaze ritüellerine işaret ettiği belirtilmişti.

Science News'un haberine göre, genelde Homo sapiens'le ilişkilendirilen ölüyü gömme davranışı topluluk üyelerine karşı şevkat, özen ve ölülerin ardından tutulan yasa veya belki de ölümden sonra yaşama olan inanca işaret ediyor. 

Araştırmanın yazarlarından Cambridge Üniversitesi'nde arkeolog Emma Pomeroy, "Şanidar'daki bedenlerin en azından bazılarının bilerek yerleştirildiğine hayli ikna olduk" ifadelerini kullandı.  

Pomeroy'un araştırma ekibinin Neandertallerin bilerek gömüldüğüne yönelik epey bulgu elde ettiği belirtildi. Ekip 2016'da Neandertale ait olduğu düşünülen bir kaburga kemiği, omurga kemiği ve sıkılı bir sağ el kemiği ortaya çıkarmıştı. 2018 ve 2019'da elde edilen aynı bedene ait sonraki fosiller, Neandertal özellikleri gösteren düzleşmiş bir kafatasını içeriyordu. 

Neandertal bilim