NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile Çavuşoğlu'ndan kritik açıklamalar!

Son dakika... NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İstanbul'a geldi. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

NATO Genel Sekreteri İstanbul'a geldi, saat 09.30 sıralarında Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı ve Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ne geldi. Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Ülkemizin güvenliği sağlamak amacıyla Barış Harekatı'nı başlattığımız bir dönemde gerçekleşiyor. Türkiye'nin ittifakları açısından da bu harekat önemlidir. Bugün Stoltenberg'e de önemini anlattık. Terörle mücadelede ayrım gözetmeksizin hepsinin ele alınması, ideolojisi her ne olursa olsun mücadele etmeye devam ettik, edeceğiz.

Londra'da gerçekleştirecek liderler toplantısında da terör vurgusu yapılacak. Liderler toplantısı NATO'yu 2020'li yıllara hazırlamak için de önemlidir. 

Harekat sınırlarımızda terör tehdidine son verme amacını taşıyor. Bugünkü görüşmemizde Sayın Genel Sekretere Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdik. Gerek ulusal düzeyde gerekse uluslararası platformlarda, terörle ayrım gözetmeksizin mücadele gerektiğini söyledik. Türkiye olarak terörle ayrım gözetmeksizin mücadele ettik, mücadelemizi sürdürüyoruz. NATO Liderler Toplantısı’na iki aydan az zaman kala bu konuyu da Sayın Genel Sekreterle müzakere ettik.

Türkiye’nin meşru kaygılarını anlıyoruz demek yetmez, bu desteği açıkça görmek istiyoruz.

Stoltenberg'in konuşmasından satır başları;

Tekrar burada beni İstanbul'da ağırlıyorsunuz, bu çok güzel. Türkiye bizim ittifakımızın çok güçlü bir üyesi. NATO ittifakları olarak oluşturduğumuz çok ciddi bir oluşum var. Afganistan'da Kosova'da NATO ile birlikte çalışıyorsunuz. NATO, savunma sistemlerini Türkiye birlikte kurmakta. Türkiye'nin aynı zamanda hava ve deniz korumasına destek veriyoruz. Türkiye radyo, deniz kuvvetleri gibi askeri sistemlere son yıllarda yatırımlar yaptı.

Türkiye şu anda çok zor bir bölgenin tam sınırlarında bulunuyor. Türkiye kadar hiçbir ülke saldırıya maruz kalmadı, Suriye'den gelen mültecilere ev sahipliği yapmak zorunda kalmadı. Devam eden harekatla ilgili kendi endişelerimi de paylaştım. Sivillerin acı çekmemesi, daha büyük şiddete yol açmaması gerektiğini de hatırlattım. 

Burada ortak bir düşmanımız var; DEAŞ. Dayanışma içinde ortak bir kazanım elde edip bölgeyi temizledik. Birçoğu yakalanmış bulunuyor, tekrar kaçmalarına izin vermememiz gerekiyor. 

Türkiye, Rusya'dan S-400 almış bulunmakta, kendi açısından geçerli sebepli olabilir ama müttefik ülkelerle uyum içinde olması gerekir. Türkiye NATO için çok önemli bir ülke olduğunu biliyor. Bütün ittifak ülkeleri gibi Türk halkını da korumak zorundayız. 

NATO PYD/YPG’ye nasıl bakıyor? Terör tehdidi olarak görüyor mu?

Stoltenberg: NATO’nun kamuya açık listesi yok. Terör örgütü listesi gibi bir listemiz bulunmaktadır. Bir terörizmin bütün şekli ve bütün görüntüsüyle eşit olduğunu düşünüyoruz. NATO da DEAŞ’la mücadelede önemli görev aldı. DEAŞ bizim ortak düşmanımızdır. Hiçbir şekilde bu kazanımları tehlikeye atmamalıyız. Mücadeleye devam etmenin yerel güçleri eğitmekle olduğunu biliyoruz. Afganistan’da da bunu yapıyoruz. Türkiye de bu konuda lider ülkelerden biri. 

YPG’ye gelince: Müttefiklerimiz arasında fikir birliği oluşmadı. Kuzey Suriye’de biz yer almıyoruz. Yani orada NATO bulunmuyor.

Barış Pınarı Harekatı’na karşı kara propaganda değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Çavuşoğlu: Daha önce de bunları gördük. Zeytin Dalı Harekatı sırasında da YPG/PYD’lilerin kara propagandasını gördük, hiçbir işe yaramadı. Bu konuda Türkiye’ye kimse ders veremez. Önceki harekatlardaki hassasiyetimiz çok iyi biliniyor. YPG’nin orada Hristiyan azınlığa saldırıp Türkler saldırıyor algısı yaratmaya çalıştığını görüyor. İHA’ları engellemek için yaktıkları lastikleri Türkiye bombalıyor şeklinde kara propagandaları da görüyoruz. Bu bizim kararlılığımızı engellemek. Biz gerçekleri söylüyoruz. İstihbaratımız, askerlerimiz, bakanlığımız tüm gerçekleri dünya kamuoyuyla paylaşmaya devam edecek.

ABD’den yaptırım kararı çıkarsa NATO ne yapmayı düşünüyor? Önlem alındı mı?

Stoltenberg: Varsayımlar üzerinden konuşamam. Türkiye önemli bir NATO müttefiki. Ortak savunmamız açısından terörizmle mücadele açısından Türkiye önemli rol oynamaktadır. DEAŞ’la mücadelede elde edilen ilerleme büyük ölçüde Türkiye sayesinde sağlandı. Türkiye’ye bu yıl ikinci ziyaretim. Genel Sekreter sıfatımla NATO içindeki önemini defalarca vurguladım. Türkiye’nin katkılarını önemsiyor ve takdir ediyorum.

Çavuşoğlu: AB altılısından görmedik sadece bu açıklamaları. Münferit olarak da bazı NATO üyesi ülkelerden benzer açıklamalar geldi. Hepsi YPG ile PKK'nın aynı olduğunu biliyor. Hepsi de Türkiye'nin güvenlik endişesinin haklı ve meşru olduğunu söylüyor. O zaman Türkiye'nin mücadelesi de haklı ve meşrudur. Böyle bir yükümlülüğümüz olmamasına rağmen, tüm ülkelere bildirimde bulunduk. Uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımız olduğunu da bildirdik. Bu terör örgütüne silah verip eğittiniz, benim problemim değil ama bu sizin iki yüzlülüğünüzdür. Türkiye müzakere yolunu sonuna kadar denemiştir. NATO müttefiklerini korumak için planlar kabul edilir. Türkiye'yi korumak için de plan onaylanmıştır. ABD'nin başını çektiği 8 ülke bunu haksız şekilde bloke etmiştir. Özellikle NATO belgelerinde PKK/PYD vardır, bunların hiçbir farkı yoktur. DEAŞ ortak düşmanımız kabul ediyoruz. DEAŞ ile göğüs göğüse mücadele eden bizim askerimiz. Peki PKK da bizim düşmanımız. Bu açıklamaları görüyoruz. Tüm müttefiklerimizin açıklamaları bir yerden çıkmış tıpatıp aynı görüyoruz. Cumhurbaşkanımız da çıktı söyledi, bizim hedefimiz siviller değildir. Bizi duymuyorlarsa Hristiyanları, toplumdaki Arapların çığlığını da duymuyorlar. 

Serbest bölgedeki DEAŞ'lıların bırakılması mümkün değil. Yanı başımızda Suriye ve Irak dışında en çok Türkiye'yi hedef almıştır. Bağdadi'ye bakın, en çok Cumhurbaşkanımızı hedef alır, biz mücadelemizi sürdüreceğiz. 

Çavuşoğlu: Bugüne kadar Türkiye'nin kendi hava savunma sistemi yoktu. 2015 yılında ABD, Hollanda ve Almanya Patriot hava savunma sistemlerini çektiler. İspanya bugüne kadar hava savunma sistemini burada tuttu, teşekkür ederiz, İtalya da tuttuğunu söyledi. Tüm bunlar gösteriyor ki, Türkiye kendi savunma sistemini almalı, başkalarına yalvarmamalıdır. Kendi müttefiklerimiz bile sınırdaki bataryaları çekiyor, geçici oluyor, keşke NATO müttefiklerimizden de hava savunma sistemi alabilseydik. 

Stoltenberg: NATO, farklı hava savunma sistemleriyle Türkiye'nin güney sınırlarını korumaktadır. 5 milyar dolarlık yatırım yaptık askeri sisteme. Bu, NATO'nun Türkiye'de varlığını sürdürdüğünü, destek olduğunu göstermektedir. Yardım etmeye devam edilecektir, bu aramızdaki bir anlaşmaya dayalıdır. Ortadoğu'daki bu istikrarsızlık sadece Türkiye'yi tehdit etmiyor, NATO'yu da tehdit ediyor. Türkiye'nin meşru gerekçeleri var, en ön cephede onlar oldu. Fransa, Almanya ve İtalya'ya devam eden Patriotlar için müzakereler var. 

son dakika Mevlüt Çavuşoğlu NATO Genel Sekreteri Haber Global