Muhalif isim ölü bulundu, Belarus Devlet Başkanı'nın ölümüne karıştığı iddiası gündeme düştü!

Ukrayna
Muhalif isim ölü bulundu, Belarus Devlet Başkanı'nın ölümüne karıştığı iddiası gündeme düştü!

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, kendisine yönelik protestolardan sonra yeni anayasa için dürüst ve şeffaf referandum yapılması sözü verdi. Lukaşenko, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ölü bulunan muhalif aktivist Vitaly Şişov'un ölümüne karıştığı yönündeki iddiaları yanıt verdi

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko seçimlerin birinci yıl dönümünde gazeteciler ile bir araya geldi. Belarus Devlet Başkanlık binasında uluslararası gazetecilerin de yer aldığı "Başkanla Büyük Konuşma" adındaki programda Lukaşenko kendisine yönelik geçtiğimiz yıl yapılan protestolar ve Belarus'un dış politikasına yönelik önemli ifadeler kullandı.

ÖLDÜRÜLEN MUHALİF İÇİN: BİZİM İÇİN BİR HİÇTİ

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, geçtiğimiz hafta Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ölü bulunan muhalif aktivist Vitaly Şişov'un ölümüne karıştığı yönündeki iddiaları yalanladı. Lukaşenko, "O benim için ya da Belarus için kimdi ki? Bizim için bir hiçti" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Kiev'de bir parkta ağaca asılı olarak bulunan Vitali Şişov, Belarus'tan kaçanlara yardımcı olan Ukrayna'daki Belarus Evi (BHU) adlı kuruluşun liderliğini yapıyordu.

 

"AMERİKAN YALAKALARISINIZ"

İngiltere ve ABD, Belarus'a yönelik uyguladığı yaptırımları sıkılaştırdı. Yaptırımlar arasında, Lukaşenko rejiminin temel gelir kaynakları olan potasyum ve petrol ürünlerinin yanı sıra finansal hizmetler ve ulaşım da yer alıyor. Lukaşenko ve üst düzey yardımcıları da halihazırda Batı yaptırımları altında. BBC'nin İngiltere yaptırımlarına yönelik sorduğu soruya ise Lukaşenko, "Yaptırımlarınızı da alın gidin. Siz Amerikan yalakalarısınız" cevabını verdi.

Televizyonda canlı yayınlanan bu basın toplantısında Lukaşenko, yaşanan siyasi kriz boyunca ilk kez göz önüne çıkmış oldu. Toplantı resmi olarak da "büyük konuşma" olarak adlandırıldı.

Toplantıda seçim sonrasını işaret eden Lukaşenko, "Bu bizim için kolay bir yıl değildi" diye konuştu ve Belarus'un "ciddi bir ulusal birlik sınavından geçtiğini" söyledi.

"DARBE ÇAĞRISI YAPIYORLARDI"

Ülkesinde yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin meşru olmadığını savunan muhalefeti sıkça eleştiren Lukaşenko protestolar sırasında muhalefetin kendisine yönelik darbe planladığını savunarak, "Biz o zamanlar seçim hazırlığı yapıyorduk ve tamamen şeffaf ve siyasi yaşamın demokratikleştirildiği koşullarda bir seçim gerçekleştirdik. Diktatör değilim, makul bir insanım. Birileri adil seçimler için hazırlanırken diğerleri de darbe için yönetimin indirilmesi çağrısı yapıyordu" dedi.

"HER ŞEYİ DEMOKRASİYE UYGUN ŞEKİLDE YAPACAĞIZ"

Ülkesinde gerçekleşen protesto gösterilerinin durulduğunu ve pandemi döneminde daha büyük sorunların önüne geçildiğini söyleyen Lukaşenko yeni anayasa çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, "Bizim gizleyecek hiçbir şeyimiz yok. Taslak çalışması hazırlanan yeni anayasa açık ve şeffaf şekilde kamuoyuna sunulacak" dedi.Taslağın kamuoyuna sunulduktan sonra düzeltilmesi gereken noktalarda değişikliğe gidilebileceğini belirten Lukaşenko, "Her şeyi demokrasiye uygun bir şekilde yapacağız. Gerekirse düzelteceğiz" ifadelerini kullandı.Yeni anayasa referandumu için tarih veren Lukaşenko, "Uluslararası gözlemcilerin de davet edileceği referandumu en geç Şubat 2022'de yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Rusya ile Belarus arasında hala pazarlıkları devam eden "Birlik devlet" konusunda açık kapı bırakan Lukaşenko, "Belarus'un egemenlik haklarını kaybetmeden entegrasyona karşı değilim. Biz hiçbir zaman kendimize yakın olan ittifaka karşı olmadık" dedi.

"DOĞAL GAZ FİYATLARINI İKİYE KATLIYORSANIZ BU NASIL EŞİTLİK?"

Rusya'yı doğal gaz fiyatları üzerinden eleştiren Lukaşenko, "Herhangi bir birliğin temelinde eşitlik vardır. Bu hem Belaruslular hem de Ruslar için büyük bir erdemdir. Ama doğal gaz fiyatlarını ikiye katlıyorsanız bu nasıl eşitliktir? Rusya'daki doğal gaz fiyatları Belarus'taki fiyatlardan 3 kat daha düşük" dedi.Belarus’ta geçtiğimiz sene 9 Ağustos’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerini ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun kazanması sonrası ülke genelinde aylarca protestolar düzenlenmişti. Protestolar nedeniyle binlerce muhalif gözaltına alınmış, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

belarus Aleksandr Lukaşenko ukrayna Kiev