mRNA aşı üreticisi Moderna’dan endişe yaratan açıklama: Aşı Omicron’a karşı daha az etkili

koronavirüs
mRNA aşı üreticisi Moderna’dan endişe yaratan açıklama: Aşı Omicron’a karşı daha az etkili

Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısı gibi mRNA teknolojisi kullanan Moderna'nın CEO'su bir açıklama yaptı. Bancel, "Şu an kullanılan aşılar yeni varyanta karşı zorlanacak" dedi.

Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel, İngiliz Financial Times’a konuştu. Şirketin merkezi Massachusetts’te açıklamalarda bulunan Bancel, “Omicron varyantında çok fazla mutasyon olduğu için şu an kullanılan aşıların gelecek yıl modifiye edilmesi gerekebilir. Şu an kullanılan aşıların yeni varyantın Delta varyantıyla aynı seviyede koruma sağladığını söylemek güç” dedi.

Bancel, “Burada önemli bir düşüş var. Fakat bunun ne kadar olacağını bilemiyoruz çünkü verileri görmemiz gerek. Fakat konuştuğum bütün bilim insanları, ‘Bu iyi olmayacak’ yorumunu yaptı” dedi. Bancel, Omicron varyantındaki 32 ile 50 mutasyonun bilim insanları arasında endişe yarattığını söyledi. Bancel, “Birçok uzman ve bilim insanı çok sayıda mutasyon geçirmiş bir varyantın bir ya da iki yıl içinde çıkmayacağını öngörüyordu” yorumunu da yaptı.

Sözcü'nün aktardığı bilgiye göre; Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel, araştırma verilerinin gelmesinden sonra aşıların ne kadar etkili olup olmadığının da görüleceğini dile getirdi. Bancel, “Bir milyar doz aşıyı ne Moderna ne de Pfizer gelecek hafta hazırlayabilir. Bunu doğru çıkaran bir matematik hesaplaması yok. Fakat gelecek yaz bir milyar doz aşı üretebiliriz” yorumunu yaptı.

 100 GÜN İÇİNDE YENİ AŞI

Önceki gün Pfizer’ın direktörü Scott Gottlieb, CNBC’de, “Üç doz aşı ile yeterli güvenliği sağlayabilme güvenimiz var. Üç doz aşı olanların bu varyanta karşı görece iyi koruma elde edeceğini düşünüyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurucuları arasında yer aldığı BioNTech de 100 gün içinde aşının kullanıma hazır hale geleceğini duyurmuştu.

 

Kaynak: Haber Global TV

Pfizer BioNTech covid-19 aşısı mRNA teknolojisi Moderna