Mozart'ın çocukluk portresine 4 milyon euro!

Mozart'ın çocukluk portresine 4 milyon euro!

Avusturyalı müzik dehası Wolfgang Amadeus Mozart'ın çocukluk portesi Fransa'da yapılan açık artırmada 4 milyon euroya (25,4 milyon liraya) satıldı.

Mozart'ın 13 yaşındayken yapılan portresinin temasının, müzik dehasının 1770'de İtalya'da verdiği konser olduğu belirtildi. Christie's müzayede evi yetkilisi Astrid Centner, portrenin muhtemelen İtalyan ressam Giambettino Cignaroli tarafından çizildiğini açıkladı. Müzayede evi, 4 milyon euroya satılan portrenin, Mozart hayranı bir kişi tarafından yaptırıldığını, ünlü müzisyenin önündeki tüm kompozisyonu gösterdiğinden büyük ilgi gördüğünü ve tahmin edilenin üzerinde bir rakama satıldığını bildirdi.

Müzikologlar, portrede görülen notaların, Mozart tarafından bestelenmiş olabileceğini söylerken, bazıları, Venedikli besteci Baldassare Galuppi'ye ait olabileceğini iddia ediyor. Portrenin Fransız piyanist Alfred Cortot'un koleksiyonundan Christie's müzayede evine geldiği ifade edildi. Portre, Mozart'ın hayattayken renklendirilmiş 5 potresinden biri...

Öldüğünün ertesi günü, St. Stevens Katedrali'nde yapılan bir törenden sonra klasik müzik dehasının cenazesi Viyana'nın dışındaki mezarlığa taşındı. Hava çok soğuk olduğu için kilisedeki törene 5-10 kişi katılarak mezarlığa gitmedikleri için Mozart toprağa verildiğinde başucunda eşi dâhil kimse yoktu. Mozart'ın keten bir torba içindeki cesedi, Viyana'daki yoksullar için hazırlanan toplu bir mezara atıldı. Daha sonra eşi mezarlığa gitti ama yerini bulamadı. Mozart'ı gömen adamın yerine gelen yeni mezarcı bestecinin nerede toprağa verildiğini bilmiyordu. Daha sonra yapılan araştırmalarda da mezar bulunamadı. 

Wolfgang Amadeus Mozart Fransa açık artırma