Mısır'dan Müslüman Kardeşler'in liderlerine yine idam cezası

Ajans Bizim
Mısır Dünya haberleri
Mısır'dan Müslüman Kardeşler'in liderlerine yine idam cezası
Fotoğraf: DepoPhotos

Mısır'da bir mahkeme, 2013 yılında İslamcı Muhammed Mursi'nin şimdiki Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi tarafından devrilmesinin ardından yaşanan şiddet olaylarından dolayı aralarında örgütün en üst düzey yöneticisinin de bulunduğu sekiz Müslüman Kardeşler mensubunu idama mahkum etti.

Devlet Güvenlik Mahkemesi, halihazırda 80 yaşında olan lider Muhammed Bedii’nin yanı sıra Mahmud İzzet, Muhammed El-Biltaci ve Safvet Hicazî de dahil olmak üzere seçimle işbaşına gelmiş olan kısa ömürlü Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin hareketinden birçok kişiye idam cezası verdi. 

Tüm bu kişiler, önceki yıllarda da başka davalarda idam cezasına çarptırılmıştı.

Devlete ait El-Ahram gazetesine göre, mahkeme dün, 37 sanığı müebbet hapis cezasına, 13 sanığı ise 10 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum etti.

Abdülfettah es-Sisi iktidara geldiğinden bu yana muhalefete karşı şiddetli bir baskı uyguladı ve özellikle de binlerce destekçisi hapse atılan yasaklı örgüt Müslüman Kardeşler'i hedefine aldı.

Mısır’da 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler, sınırlarının çok ötesine yayıldı ve 2011 yılında Arap Baharının ardından ilk serbest seçimleri kazanana kadar yoğun baskılara rağmen uzun süre Mısır'daki ana muhalefet hareketi oldu.

Muhammed Mursi'nin 13 Ağustos 2013’te görevden alınmasından bir ay sonra, Kahire'de oturma eylemi yapan yüzlerce destekçisi polis tarafından silahlı olmakla suçlanarak dağıtıldı. 

O zamandan bu yana binlerce Müslüman Kardeşler üyesi birkaç yıldan ölüme kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı, diğerleri sürgüne gitti. Muhammed Mursi de dahil olmak üzere birçok lideri gözaltında öldü.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, 2022 yılında Mısır, dünyada en fazla idam cezasının uygulandığı dördüncü ülkeydi. Aynı yıl mahkemelerde 538 idam cezası verildi ki bu rakam dünyada bilinen en yüksek sayı oldu.