Miami'deki 'Küçük Moskova'da tedirgin bekleyiş!

Rusya Ukrayna Savaşı
Miami'deki 'Küçük Moskova'da tedirgin bekleyiş!
Güney Florida'daki Sunny Isles Beach, "Küçük Moskova" olarak anılıyor. Kaynak Shutterstock

Ukrayna'daki savaş, 'Küçük Moskova' olarak anılan Florida'daki Sunny Beach Isles'in Rus kökenli zengin sakinlerini de tedirgin etti. Küçük Moskova'nın Rus seçkinleri, yaptırımlara takılmaktan korkuyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tüm şiddetiyle devam ederken savaş, 3.5 milyondan fazla Ukraynalının yerinden edilmesine neden oldu. Rusya'ya uygulanan batı yaptırımları nedeniyle birçok Rus ülkeyi terk etti.

Bu durum sadece Rusya'da değil, diğer ülkelerde yaşayan Ruslarda da gerginlik yarattı. Amerika Birleşik Devletleri Florida eyaletindeki, Sunny Isles Beach'teki Rus azınlık da bunların arasında.

Miami'nin hemen kuzeyinde bulunan yaklaşık 2,5 km uzunluğundaki bölge, onlarca yıl önce oraya yerleşen Rus göçmenler ve paralarını lüks gayrimenkullere park eden birçok zengin Rus sayesinde "Küçük Moskova" olarak adlandırıldı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Ruslara uygulanan yaptırımların, Rus zenginlerin yaşam tarzlarını tehlikeye atabileceğinden endişe ediliyor. Bazıları , ABD'de gayrimenkul satın almaya kalkarlarsa Rus bankalarındaki paralarının kara listeye alınabileceğinden endişe ediyor. Ancak Küçük Moskova'da Rus seçkinleri hala gayrimenkul yatırımına devam ediyor.

Miami'deki 'Küçük Moskova'da tedirgin bekleyiş! - Resim : 1
Rusların yoğun alarak gayrimenkul aldığı Sunny Isles Beach bölgesi. Fotoğraf: Shutterstock

BÖLGEYE EMLAK FIRSATÇILARI AKIN EDİYOR 

Bölgedeki emlakçılar, pazarın bekleme düzeninde olduğunu, bazı alıcılar veya satıcılar ise yaptırımlardan nasıl etkileneceklerini düşündüklerini söylüyor. Miami merkezli bir emlak ekibinin satış direktörü Ramon Rodriguez , fırsatçı alıcılardan Rus satıcılar arayan talepler aldığını söyledi. Ruslardan ise bir değişiklik görmediğini de ekledi.

Rodriguez, Sunny Isles ve Güney Florida'nın geri kalanına bakan ABD'li gayrimenkul almak isteyen insan sayısının Rus alıcıları çok aştığını söyledi. Emlak kariyeri boyunca bölgede ara sıra "aşırı zengin" Rus alıcılar görse de, çoğunun toplamının ABD'li alıcı sayısının yüzde 1'i olmadığını söyledi.

'SORUN ER YA DA GEÇ ÇÖZÜLECEK'

En son listelerinde 11,5 ve 8,1 milyon dolarlık Sunny Isles konakları bulunan ONE Sotheby's International Realty'den Alexandra Peters, aynı şekilde gergin Rus konut sahiplerinin acele satış isteği görmediğini söyledi. Emlak uzmanı "Herkes beklemede. Sorunlar er ya da geç çözülecek" diyor.

Peters, Sunny Isles Beach'in eskiden Sovyetler Birliği'nden gelenler için yeni bir yaşam alanı olduğunu söyledi. Peters "Bu bölge parası olanlar için harcamak adına bir fırsatı haline geldi. Paranın nereden geldiği hakkında çok fazla soru sorulmaz" ifadelerini kullandı.

Florida'daki DGIM - PLLC avukatlık şirketinde avukat olan Daniel Gielchinsky, Rusların ABD'deki varlıklarına el koymanın aslında hükümet için büyük bir yasal sıkıntı olabileceğini belirtiyor. Bu yüzden Ruslar mallarını satmak için acele etmeyebilir. Gielchinsky, özellikle ABD gibi bir ülkede, bireylere yönelik yaptırımların uygulanmasının zor olduğunu söyledi.

Avukat, "Yasal bir işlem başlatabilirsiniz, ancak bazı avukatlar ortaya çıkıp 'Burada oligark yok, devam edin' diyecek" ifadelerini kullanıyor.

Miami'deki 'Küçük Moskova'da tedirgin bekleyiş! - Resim : 2
Florida'daki Sunny Isles Beach, Rus zenginlerin gözdesi Fotoğraf: Shutterstock 

'KÜÇÜK MOSKOVA' İSMİ NEREDEN GELİYOR? 

Küçük Moskova ismi, işgal başladıktan sonra Google'da popüler olunca yeniden gündeme geldi. Aslında bu ismin tarihi çok eski değil. Palm Beach'te 50 ve 60'larda sahile sıra sıra inşa edilen moteller bulunuyordu. Sovyetler Birliği dağılınca, Rusya'dan gelen göçmenlerin bölgeye yerleşmeye başladığı ifade ediliyor. Sunny Isles Beach ise 1997'de kurulup yerleşim yeri statüsü alan bir yer. Ardından motellerin yıkılıp lüks kafe, restoranların da bulunduğu ve genellikle Rusların çalıştığı rezidanslar inşa ediliyor. 

Miami tarihçisi Paul George, Sunny Isles Beach'in "Küçük Moskova" lakabını yaklaşık on yıl önce Miami-Dade Koleji'nin Wolfson kampüsündeki şehirde çalışan veya yaşayan öğrencilerden duyduğunu hatırlıyor. George daha sonra ismin popülerlik kazandığını belirtiyor. 

RUS ORANI TOPLAM NÜFUSA GÖRE ÇOK AZ 

2019'da yapılan bir nüfus araştırmasına göre; kabaca 1.097 Rus, Sunny Isles Beach'te yaşıyor. (Bölgenin o dönemki toplam nüfusu yaklaşık 22 bin). Bazı mevcut Sunny Isles Beach sakinleri ise bölgenin "Küçük Moskova" diye anılmasından memnun değil.

Sunny Isles Beach'in eski bir komisyoncu olan Jennifer Levin, "Rusların Sunny Isles Beach'daki toplam nüfusa oranı, ona Küçük Moskova demek için yeterince büyük değil," diyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Business Insider'da Hillary Hoffower imzası ile yayımlanan 'Wealthy Russians in Florida's 'Little Moscow' are 'anxious' while they wait to see how sanctions will affect their money' isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: Palm Beach New Times

Kaynak: Web Özel

Florida ukrayna savaşı Rusya