Merkel'den Auschwitz kampına 14 yıldan beri ilk ziyaret!

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, 14 yıllık görevi süresince Nazi Almanyası'nın 1,1 milyon insanı katlettiği Polonya'daki Auschwitz-Birkenau kampını ilk kez ziyaret etti

Nazi Almanyası 2. Dünya Savaşı sırasında işgal ettiği Polonya'da Auschwitz-Birkenau toplama kampında büyük çoğunluğu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon kişiyi katletmişti. 

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, 14 yıllık görevinde Auschwitz-Birkenau toplama kampını ilk kez ziyaret etti ve 60 milyon euro bağışta bulunacağını duyurdu.

Nazi döneminde 3 milyon kişinin katledildiği, şu an bir müze ve anma merkezi olan Polonya'daki toplama kampı UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. 

Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi Müdürü Piotr Cywinski, alanın korunmasının yıllık 5 milyon dolara mal olduğunu belirtti. "Burası sadece bir müze değil ayrıca dünyadaki en büyük mezarlık" diyen Cywinski, bağışın bir ülkenin tarihini suçlamak anlamına gelmediğini, bu fonların gelecek nesillerin eğitilmesi için bir araç olduğunu söyledi.

Merkel'den Auschwitz kampına 14 yıldan beri ilk ziyaret! - Resim : 1

ÖLÜM KAMPLARI VE YAHUDİ SOYKIRIMI 

İkinci Dünya Savaşı'nın zihinlere kazınan en acı yanlarından biri de toplama ve imha kamplarında işlenen katliamlardı. Naziler, toplu katliam işlemek için çeşitli ülkelerde imha kampları kurdu.

Polonya'daki Auschwitz-Birkenau Kampı, bu kampların en büyüğüydü. Kampa gönderilen 1,3 milyon kişiden 1,1 milyonu katledildi. 

İnsanlık tarihinin en büyük dramlarından biri olarak kayıtlara geçen Nazi kamplarında insanlar üzerinde deneyler yapıldı. Ölenlerin cesetleri, krematoryumlarda yakıldı.  

Başta Yahudiler olmak üzere farklı ırklardan milyonlarca insan, Nazi Almanyasının üstün Alman ırkını yaratmak için yürüttüğü politikalar çerçevesinde öldürüldü. 

İkinci Dünya Savaşı sırasında 6 milyondan fazla Yahudi katledildi. Bu katliamlar, daha sonra Birleşmiş Milletler tarafından Yahudi Soykırımı (Holokost) olarak kabul edildi. 

ABD'nin de savaş yıllarında ülkede yaşayan 127 bin Japon asıllı vatandaşı yerleştirdiği gözaltı kamplarında en az bin 800 Japon kötü muamele, şiddet ve yetersiz beslenme gibi sebeplerden hayatını kaybetti.

Angela Merkel Nazi polonya toplama kampı soykırım Haber Global