Meksika'nın zavallı çocukları: GTA ile yaklaşıyorlar...

GTA VI Video oyunları ÖZEL HABERLER Teknoloji Haberleri
Meksika'nın zavallı çocukları: GTA ile yaklaşıyorlar...
Meksika'da ülkedeki uyuşturucu trafiğini yıllardır belli başlı karteller yönetiyor. Fotoğraf: Shutterstock

Meksika'nın başı yıllardır uyuşturucu çeteleri ile dertte. Ülkenin kronikleşmiş asayiş sorununda binlerce çocuk hayatını kaybediyor. Uyuşturucu kartellerinin ağına düşen küçücük çocuklar daha 'ışıltılı bir hayat' vaadi ile bağımlı yapılıyor, öldürülüyor. Onlara ulaşmanın yeni yolu ise oyunlar.

Meksika dünyanın suç oranı en yüksek ülkelerinden biri. Ülkede adam kaçırmak ve uyuşturucu ticareti son derece yaygın. Karteller, çeteler yurdun dört bir yanında serbestçe dolaşıyor. Kartellerin en büyük amaçlarından biri yeni üyeler kazanmak. Çocuklar da uyuşturucu satıcılarının hedefinde. Çocuklara ulaşmanın yollarından biri ise bilgisayar oyunları.

11 ila 14 yaş arasındaki üç Meksikalı çocuk Free Fire ismi verilen bir mobil oyunu oynarken, çocuklardan ikisine oyunu oynayan başka bir kişi ulaştı ve onlara bir iş teklif etti. Yanlarına bir arkadaşlarını da alan çocuklar yaşadıkları Oaxaca eyaletini terk ederek günlerce yok oldular, aileler perişan oldu.

Çocuklar geçen ekim ayının sonunda bulundu. Ülke bu haberi konuşurken Kamu Güvenliği Bakanı Ricardo Mejia güvenlik sebebiyle bulunan çocukların adlarını açıklamadı. Ekim ayından bu yana Meksika kamuoyu çocukların internet üzerinden suça bulaştırılmasını konuşuyor.

95 BİN KİŞİ KAYIP 15 BİNİ ÇOCUK

Bakan Mejia’ya göre suçlular sadece Free Fire oyunu üzerinden değil, Fortnite ve GTA üzerinden de çocuklara ulaşıyor. Üç çocuğun bulunmasından üç ay sonra Jalisco ve Michoacan eyaletinde de uyuşturucu üretimi ve taşımacılığına karışan çocukların kaybolduğu tespit edildi.

Meksika’da şu an 95 bin insan kayıp, bu kişilerin 15 bini çocuk. Bakan Mejia, bu oyunları oynayan çocukların oyun anında zaten adrenalin dolu olduklarını ve suça karışmaya daha yatkın bir psikolojide olduklarını söyledi. İçişleri Bakanlığı Oxaca’daki çocukların bir otobüs durağından yaşça büyük bir kadın tarafından alındığını anlattı. Uyuşturucu kartelleri çocuklara gözetleme görevini verirken onlar operasyonu yürüttüğünde olağandışı bir hareket görmeleri durumunda radyo sinyalleri göndermeleri istenmiş.

BİNLERCE ÇOCUK MAFYA SAVAŞLARINDA ÖLÜYOR

Suça karışan çocuklar arasında ölüm de yaygın. Meksika’da 2000-2019 yılları arasında 21 bin çocuk mafya hesaplaşmaları sırasında hayatını kaybetti. 2019’da yapılan bir araştırmaya göre 32 bin çocuk mafya bünyesinde çalışıyor.

Meksika Çocuk Hakları Ağı’na (Redim) göre video oyunlarını yasaklamak sorunu çözmeyecek. Şu an 67 farklı kartele üyeliği bulunan 89 çocuk ıslah evlerinde bulunuyor. Oxaca’daki çocuklara kartel üyeleri ayda 400 dolar maaş sözü vermiş. ‘Çocuklar ve ergenlerin organize suçlar tarafından alınması’ ismli resmi raporda 12 yaşındaki Jacobo ismi verilen bir çocuğun, kartel kampında iki ay geçirdikten sonra rakip çete tarafından işkence edilerek öldürülmesi anlatılıyor. Çete tarafından 12 yaşındaki çocuğa metamfetamin uyuşturucu madde verilmiş.

YILDA 30 BİNDEN FAZLA CİNAYET

Karteller genellikle 13-15 yaş arasındaki erkek çocuklarını seçiyor, onları uyuşturucu trafiğinin yoğun olduğu bölgelere yerleştiriyorlar. Çocuklar uyuşturucu trafiğine aracılık ettikleri gerekçesiyle yargılandıklarında yetişkinlerden haliyle daha az ceza alıyor. 2019’dan bu yana Meksika’da yılda ortalama 30 binden fazla cinayet işleniyor.

Çeteler tarafından kullanılan çocuklar Instagram veya TikTok’da yaşadıkları ‘ışıltılı’ hayatın izlerini de sıklıkla paylaşıyor. Sivil toplum örgütlerinin yaptığı araştırmalara göre okulu bırakan, aileleri tarafından yeterince ilgilenilmeyen çocuklar için mafya büyük bir tuzak.

Meksika'nın zavallı çocukları: GTA ile yaklaşıyorlar... - Resim : 2
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador/Fotoğraf: Reuters

Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador şiddetin bastırılması konusunda diyalog yolu izlenmesi gerektiği görüşünde. Obrador’un bu konudaki sloganı, “Abrazos, no balazos” (Kucaklaşmalar, ateş etmek yok.) Obrador’un sokaktaki stratejisi ise uyuşturucu satışının yoğun olduğu bölgelerde askeri sokakta tutmak, böylece polisin de rüşvete bulaşmasını engellemek.

Meksika hükümeti aynı zamanda eğitimsiz ve işsiz olan gençlerin eğitimlerine devam etmesi durumunda ayda 200 euro ödeyecek bir programdan faydalanıyorlar. 2018 yılının sonundan bu yana Meksika’da toplamda 100 binden fazla cinayet işlendi.

Hayatını kaybeden insanların çoğu 30 yaşından küçük.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Le Monde’da Frédéric Saliba imzası ile yayımlanan, ‘Les cartels mexicains recrutent des mineurs accros aux jeux vidéo’ isimli makaleden alınmıştır.

Meksika'nın zavallı çocukları: GTA ile yaklaşıyorlar... - Resim : 3

Kaynak: Web Özel

özel haberler