Macron'un İsrail polisiyle tartışması senaryo muydu?

Macron'un İsrail polisiyle tartışması senaryo muydu?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Doğu Kudüs'te yer alan Saint Anne Kilisesi'ni ziyareti sırasında kendisine eşlik eden İsrail polisiyle tartışmıştı. 1996'da eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın da benzer bir tartışma yaşamış olduğu hatırlatıldı

 İsrail polisinin, Macron ile Fransa toprağı kabul edilen Saint Anne Kilisesi'ne girmek istemesi üzerine söz konusu gerilim yaşanmıştı.

Olayın basına yansıması üzerine İsrail polisinden yazılı açıklama yapılmış ve kilise ziyaretinin ardından Macron'un yaşanan gerginlik nedeniyle özür dilediği ileri sürülmüştü.

Ancak dünyanın prestijli gazeteleri Macron'un İsrail polisiyle tartışmasını Fransa'da yapılacak seçimler öncesi kurgulanan bir oyun olabileceğini aktardı.

ESKİ FRANSA CUMHURBAŞKANI CHIRAC DA İSRAİL POLİSİYLE TARTIŞMIŞTI 

Macron ile İsrail polisi arasındaki gerilimin benzeri eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın 1996'daki Doğu Kudüs ziyaretinde yaşanmıştı.

Chirac, Saint Anne Kilisesi'nin de içinde yer aldığı Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesini ziyareti sırasında kendisine eşlik eden İsrail polisinden bölgeden ayrılmasını isteyerek, "Ne istiyorsun? Uçağıma binip Fransa'ya dönmemi mi istiyorsun? İstediğin bu mu?" ifadeleriyle tepkisini göstermişti.

CHIRAC SEÇİMDEN ZAFERLE ÇIKMIŞTI

Uzmanlar, 1996 yılında aynı kilise önünde, eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın da İsrailli güçlerle tartışmasını örnek göstererek Chirac'ın o yıllarda girdiği seçimden zaferle ayrılmasına işaret etti. Uzmanlar, Macron'un Jacques Chirac'ı taklit ederek önümüzdeki seçimlerde Fransa'da yaşayan milyonlarca Müslüman'ın oyunu almayı planladığını belirtti.

Macron ile Chirac benzetmesi yapılarak, "Bu yeni genç oyuncu klasikleri biliyor, iyi hazırlanmış görünüyor, formül hala işliyor, ancak biraz Humphrey Bogart'ı Matt Damon ile değiştirmek gibi." ifadeleri kullanıldı.

POLİSİN KİLİSEYE GİRMESİ YASAK

İsrail polisinin Fransa toprağı olarak sayılan kiliseye girmesi zaten yasak. Yasaktan haberi olan İsrail polisinin bunu uygulamayıp kiliseye girmesi ve sakinliği, iyi ingilizcesiyle tanınan Macron'un aksanı uzmanların en dikkat çektiği iki nokta oldu.

FRANSIZLAR MACRON'UN SEÇİLEMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Fransa'da yapılan bir ankette, halkın yarısından fazlasının Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2022'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması halinde yeniden cumhurbaşkanı seçilemeyeceği görüşünü paylaştığı ortaya çıktı. 

Emeklilik reformu ülkede bir süredir toplumsal sorunlara neden oldu. Reforma karşı 5 Aralık 2019'dan bu yana devam eden grevler, son 34 yılın en uzun süren grevleri oldu. Grevlere protesto gösterileri eşlik etti ve eylemler zaman zaman şiddete dönüştü.

Macron yönetimi reformun hayata geçirilmesi, sendikalar ise geri çekilmesi konusunda ısrar ediyor.

Emmanuel Macron İsrail Jacques Chirac