Macaristan 'fazla eşcinsel' bulduğu Eurovision'a katılmayacak!

Macaristan 'fazla eşcinsel' bulduğu Eurovision'a katılmayacak!

Macaristan hakkında Eurovision'u fazla 'eşcinsel' bulduğu gerekçesiyle 2020'deki yarışmaya katılmayacağı iddiaları ortaya atılmıştı. Başbakan Viktor Orban hükümeti Macaristan'ın yarışmaya katılmayacağını duyururken, kararın nedenine dair açıklama yapmadı

Geçtiğimiz hafta Macaristan'da medyanın hükümetle yakından bağlantılı olduğunu belirten bir muhalefet partisi milletvekili mecliste yaptığı konuşmada, hükümetin Eurovision'dan çekilme nedenini sormuş, hükümet kanadı ise bunun kamu medyası tarafından hükümet etkisi olmadan alınmış bir karar olduğunu dile getirmişti. Ancak muhalif milletvekilleri, ülkede hükümet yanlısı televizyon programlarında aksi yönde iddiaları doğrulayan konuşmaların yapıldığını dile getiriyor.

Daha önce de Macar web sitesi index.hu, kamu medyasından isimsiz bir kaynağın, çekilme sebebi olarak 'hükümetin Eurovision'u fazla eşcinsel' bulunduğu yönündeki iddialarını alıntı yaparak manşetine taşımıştı.

AÇIKLAMALARI 'HOMOFOBİK' BULUNMUŞTU

Macaristan Parlamento Başkanı ve Fidesz Partisi'nin kurucularından László Kövér'in geçtiğimiz aylarda bir seçim etkinliğinde eşcinsel eşlerin, evlat edinmesinin pedofiliyle eşdeğer olduğunu söylemesi, aynı zamanda "hükümet yanlısı" televizyon kanalında bir yorumcunun, Eurovision'a "eşcinsel filo" şeklinde atıfta bulunması ve yarışmaya katılmamanın ülkenin ruh sağlığı açısında daha faydalı olacağı yönündeki açıklaması da ülkede yükselen homofobik seslere örnek olarak gösteriliyor.

Macar devlet televizyonu MTVA içinden bir kaynak, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada çekilme adımı adına resmi bir neden belirtmese de, çalışanlar arasında yarışmanın "LGBT kültürüyle olan ilişkisinin hükümetin kararında etkili olduğu" görüşünün yaygın olduğunu belirtti.

Macaristan Viktor Orban Eurovision eşcinsel LGBTİ