Lukaşenko görevi bırakma şartlarını açıkladı

Ajans Bizim
Belarus Dünya haberleri
Lukaşenko görevi bırakma şartlarını açıkladı
Fotoğraf: DepoPhotos

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, 30 yıllık iktidarının ardından, yumuşak bir geçişin sağlandığından emin olduktan sonra siyasî kariyerine son vermeyi düşünebileceğini açıkladı.

Lukaşenko, bu açıklamayı, Minsk'te toplanan Tüm Belarus Halk Meclisi'nde yaptı. Devletin tüm birimlerinden ve kademelerinden yetkililerin yanı sıra sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı bu organa 2022 yılında yapılan referandumun ardından anayasal yetkiler verilmişti. 

Lukaşenko oturum sırasında meclis başkanlığına seçildi.

Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Belarus'ta gelecekteki istikrarı sağlamak için kuruma kilit politika kararları alma yetkisi verilmesini desteklediğini söyledi ve "Sessiz kalmamalısınız. Eğer sessiz kalırsanız, bu benim yanıldığım anlamına gelir. Ülkeyi savunamayacaksınız, özellikle de bensiz. Devlet başkanı hatalı olsa bile bunu doğrudan söylemelisiniz. Kurt köpekleri gibi olmalısınız" dedi.

Lukaşenko, Belarus'un yeni nesil yetkililere geçiş sürecinde kötü niyetli yabancı etkilere açık olabileceği endişesini dile getirdi. Gençlerin kendilerine aşırı güvenme ve seleflerinin deneyimlerini göz ardı etme eğiliminde olduğunu söyleyen Lukaşenko, delegeleri sağlam durmaya çağırarak, "iktidarı gevşek bir elle tutamazsınız" diye konuştu.

Lukaşenko, "Siyasi kariyerimi onurlu bir şekilde bitirmek istiyorum... böylece kendi ellerimizle inşa ettiğimiz her şeyi mahvetmeyiz. Bana bir şekilde 'yeter' dediğinizde emekli olacağım: 'yeter' dediğinizde. Ve yanımda Belarus'un çıkarlarına ihanet etmeyecek bir kişi olduğunda" diye ekledi.

Yurtdışından kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarını reddeden Belarus Devlet Başkanı, "asla bir dolandırıcı olmadığını" ve ailesi ile iş arkadaşlarını da aynı standartlara tabi tuttuğunu söyledi.

Anayasa uyarınca, Tüm Belarus Halk Meclisi halkın en yüksek temsil organı olarak kabul ediliyor.

Yetkileri arasında Cumhurbaşkanını görevden alma, olağanüstü hal ilan etme, referandum başlatma, seçimlerin meşruiyetini tasdik etme ve yabancı topraklarda askerî konuşlandırmalara izin verme bulunuyor.