Libya Parlamentosu'nda Türkiye ile bağları koparmak için oylama yapıldı

Libya Parlamentosu'nda Türkiye ile bağları koparmak için oylama yapıldı

Hafter destekli Libya parlamentosu Türkiye ile askeri anlaşmanın iptal edilmesi ve diplomatik bağların koparılması için oy kullandı

Libya'nın doğusunda bulunan Temsilciler Meclisi, başkent Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac hükümeti ile Türkiye arasında yapılan askeri işbirliği anlaşmasının iptal edilmesini öngören bir karar aldı. Parlamento, oy birliğiyle Türkiye ile ilişkilerin kesilmesini de kabul etti.

Uluslararası geçerliliği olmayan parlamento, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile Türkiye ile varılan anlaşmaya dahli olan herkesin dosyasının Libya Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verdi.

Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, geçtiğimiz gün TBMM Genel Kurulu'nda 184 ret oyuna karşı 325 kabul oyuyla kabul edilmişti.

Tezkerenin TBMM'de kabul edilmesinin ardından General Halife Hafter'in komuta ettiği Libya Ulusal Ordusu'ndan Türkiye karşıtı bir açıklama gelmiş, "anavatanı korumanın halkın görevi" olduğu belirtilerek, sivillere Türk birliklerine karşı silahlanma çağrısı yapılmıştı. 

SAVAŞ YANLISI DARBECİ GENERAL HAFTER 

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri darbeci General Halife Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de karşı operasyon başlatmıştı.

BM tarafından daha önce sunulan barış görüşmeleri teklifini reddeden Hafter, Libya'daki çatışmanın ancak askeri yollarla çözülebileceğini savunmuştu. 

Hedefine ulaşamayan Hafter, son olarak 12 Aralık'ta Trablus'a yönelik "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı talimatı vermiş, Hafter'in saldırı emrine karşılık, ülkenin batısında başta Misrata olmak üzere 10 kentte seferberlik ilan edilmişti. 

Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Libya'nın doğusundaki darbeci General Halife Hafter'e destek veriyor. 

Libya'nın Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri, BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Fayiz es-Serrac liderliğindeki UMH kontrol ediyor.

Hafter Libya