Libya Başbakanı hükümet listesini meclise sundu

Libya
Libya Başbakanı hükümet listesini meclise sundu

Libya Başbakanı Dibeybe, teknokrat isimlerden oluşan hükümet listesini güvenoyu için Temsilciler Meclisine sunduklarını açıkladı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi, Parlamento üyelerinden sunulan hükümete güvenoyu vermeleri konusunda yüksek sorumluluk içinde olmalarını istemişti. Bu yılın sonunda seçimlerin yapılması için çalışacak olan yeni hükümete destek verildiğini duyuran Konsey, hükümette görev alacak kişilerin tercihi konusuna hiçbir şekilde müdahale edilmediğinin altını çizmiş, kabine üyelerini Parlamentoya sunması için acele etmesi çağrısı yapmıştı.

Başbakan Dibeybe, başkent Trablus'ta düzenlediği basın toplantısında hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili son durumu paylaştı. Dibeybe, teknokrat isimlerden oluşan hükümet listesini güvenoyu için Temsilciler Meclisine sunduklarını açıkladı. "Yeni hükümet listesi teklifini Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanlığına bu sabah sunduk. Libya hükümeti, teknokrat isimlerden oluşuyor ve Libya'nın tüm renkleri, aşiretleri ve bölgelerini temsil ediyor." dedi. Başbakan, kabinede yer alan isimleri ise açıklamadı.

Abdulhamid Dibeybe, Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF), Tobruk Temsilciler Meclisi (TM), Libya Devlet Yüksek Konseyi ile istişarelerde bulunduklarını, bu süreçte görüştükleri milletvekillerinin hükümete güvenoyu vereceklerinden emin olduğunu aktardı. Hükümetteki bakanların seçimi için kendilerine 3 bin kadar öz geçmiş ulaştığını, bunlardan 2 bin 300'ünü gözden geçirdiklerini söyleyen Dibeybe, "Libya halkı yaşamsal krizler yaşıyor ve bizler bu sorunları gidermek için çalışıyoruz. Hükümet kurulduktan sonra halkın lehine cesur kararlar alacağız." dedi.

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ AYRICALIKLI"

Dibeybe, Türkiye ile ilişkilere yönelik soru üzerine ise "Türkiye ile ilişkilerimiz ayrıcalıklı olacak. Türkiye ekonomik ortağımız ve biz bu ortaklığı destekliyoruz" ifadelerini kullandı. İki ülke arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan mutabakat muhtırasını hatırlattı. Dibeybe, "Libya-Türkiye deniz yetki alanlarını sınırlandırma mutabakat muhtırası çok önemli bir anlaşma ve sorunsuz devam edecek" diye konuştu.

Kaynak: AA

Libya