Letonya, Litvanya ve Estonya ortak savunma için anlaştı
Letonya, Litvanya ve Estonya, artan güvenlik endişeleri karşısında Rusya ve Belarus ile olan sınırlarında ortak bir Baltık savunma bölgesi kurma konusunda anlaştı.
Üç Baltık ülkesinin savunma bakanları Riga'da bir araya gelerek doğu sınırlarında "mobilite karşıtı savunma tesislerinin" inşasını onayladılar. Ayrıca füze-topçu işbirliğini geliştirme konusunda da mutabık kaldılar.
Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur sınırda sığınaklara ihtiyaç olduğunu belirterek, "Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, Estonya'yı korumak için ekipman, mühimmat ve insan gücünün yanı sıra sınırda ilk metreden itibaren fiziksel savunma yapılarına da ihtiyacımız olduğunu gösterdi" dedi.
Estonya kamu yayıncısı ERR'ye göre Estonya, Rusya ile olan 294 kilometrelik sınırı boyunca başlangıç bütçesi 60 milyon Avro olan 600 sığınak inşa edecek. Her sığınak 10 askeri barındıracak şekilde tasarlandı. Estonya Savunma Bakanlığı sığınak inşaatına 2025 yılı başlarında başlamayı planlıyor.
Litvanya ve Letonya'nın ortak savunma bölgesine katkılarının ayrıntıları henüz açıklanmadı. Ancak Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas, savunma stratejilerinin önemli bir unsuru olan HIMARS roket yeteneklerinin geliştirilmesi konusunda ABD ile devam eden işbirliğinin devam ettiğini ifade etti.
Letonya Savunma Bakanı Andris Sprūds, Ocak ayı sonunda hükümete sunulacak olan ve çeşitli kısa ve uzun vadeli sınır güçlendirme tedbirlerini içeren Letonya'nın askeri hareketlilik karşıtı planının tamamlandığını kaydetti.
Ayrıca Estonya ve Letonya arasında, Estonya'nın Ämari Hava Üssü'nün onarım nedeniyle geçici olarak kullanılamamasını telafi etmek üzere, NATO hava polisliğinin Letonya'nın Lielvarde Hava Üssü'nden yürütülmesine yönelik bir işbirliği anlaşması imzalandı.
NATO ve Rusya
Bakanların toplantısı Avrupalı liderlerden gelen sert uyarıların ardından gerçekleşti. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Tagesspiegel'e verdiği mülakatta NATO'ya yönelik bir Rus saldırısının beş ila sekiz yıl içinde gerçekleşebileceğini öne sürdü.
NATO'nun askeri komitesinin başkanı Amiral Rob Bauer Çarşamba günü yaptığı açıklamada mevcut küresel durumu "son on yılların en tehlikeli dünyası" olarak tanımladı ve NATO'nun savaş stratejisinde bir dönüşümü savundu. İsveç'in başkomutanı İsveçlileri zihinsel olarak savaşa hazırlanmaya çağırırken, İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin de savaşın İsveç'e gelebileceği uyarısında bulundu.
Moskova henüz planlara tepki göstermedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Eylül ayında Baltık ülkelerini doğrudan Nazizm propagandası yapmakla suçlamıştı ki Kremlin de Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmek için aynı bahaneyi kullanmıştı.