Yanardağın lavları denizle buluştu

İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları'ndan La Palma'da 19 Eylül'de faaliyete geçen Cumbre Vieja Yanardağı’nın lavları Atlantik Okyanusu'na ulaştı. 19 Eylül’den bu yana yaşana patlamalar sonucunda akan lavlar, 589 evi, muz tarlalarını ve 21 kilometrelik yolu yok etmişti.

İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’nın en büyük 5’inci adası La Palma’daki Cumbre Veca Yanardağı’ndan çıkan lavlar, adanın Playa Nueva bölgesinden Atlas Okyanusu’na ulaştı. Yanardağdan çıkan lavların suyla temas etmesi sonucunda ise, Playa Nueva bölgesinde yükselen beyaz buhar bulutları görüldü. İspanyol yetkililer ise okyanusla temas eden lavların patlamaları ve zehirli gaz bulutlarını tetikleyebileceğini belirtirken Kanarya Adaları Acil Servisi, dışarıda bulunan vatandaşlara sığınmaları için güvenli bir yer bulmaları yönünde çağrıda bulundu. Yaşanan olayda ise herhangi bir ölü yada yaralı olmadığı belirtildi.

Adada yanardağdaki ilk patlamadan bu yana yaklaşık 6 bin kişi de evlerinden tahliye edilmişti. Ayrıca İspanya hükümeti, La Palma’yı felaket bölgesi ilan etmiş, böylece adaya yönelik acil durum sübvansiyonlarının ve diğer destek paketlerinin önü açılmıştı.

Kaynak: İHA

la palma Cumbre Vieja Yanardağı Kanarya Adaları ispanya haberleri ispanya yanardağ