Kuzey Kore’nin son füze denemesiyle ilgili ne biliyoruz?

Kuzey Kore nükleer anlaşma
Kuzey Kore’nin son füze denemesiyle ilgili ne biliyoruz?
Güney Kore'nin başkenti Seul'de vatandaşlar Kuzey Kore'nin füze fırlatışını böyle izledi. Fotoğraf: Reuters

Bütün dünyanın gözü Ukrayna'dayken, Kuzey Kore dört yıl sonra ilk kıtalararası füze denemesini yaptı. Güney Kore anında karşılık verirken, Kim Jong-un'un füze testinin zamanlaması dikkat çekti. Uzmanlara göre bunun birden çok anlamı olabilir.

Bütün dünyanın gözü Brüksel’deki NATO zirvesi ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında olurken Kuzey Kore 2017 yılından bu yana ilk kıtalararası füze denemesini gerçekleştirdi. Japonya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre füze 1024 kilometrelik mesafeyi 71 dakikada alarak suya düştü. Füzenin 5600 metre yüksekliğe çıktığı bildirildi.

Güney Kore ise füzenin gücünün Kuzey Kore’nin son test ettiği Hwasong-15’ten daha güçlü olduğunu açıkladı. 53 dakika boyunca havada kalan bu füze yaklaşık 900 kilometre yol alabilmişti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un 2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump ile görüştükten sonra, ülkesinin artık nükleere ve nükleer füzelere ihtiyacı olmadığını söylemişti. Kuzey Kore’nin son füze hamlesi karşılıksız kalmadı. Güney Kore ordusu kendi doğu yakasından balistik füzeler fırlattı. Güney Kore tarafından yapılan açıklamada Kuzey Kore’nin uluslararası kamuoyuna verdiği sözü tutmadığı vurgulandı.

Kuzey Kore’nin bu füze denemesinin dünya kamuoyunu gafil avlamasının sebeplerinden biri de hazırlıkların uydulardan bile gizli yürütülmesi olarak yorumlanıyor. Kim Jong-un’un liderliğinde Kuzey Kore’nin cephaneliği gittikçe büyüyor.

Kuzey Kore’nin son füze denemesiyle ilgili ne biliyoruz? - Resim : 1
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 10 bin konutluk bir kamu projesini inceliyor. Fotoğraf: Reuters aracılığı ile KCNA

6 DENEMENİN 4'Ü KİM JONG-UN ZAMANINDA

Ülke nükleer silahlarını uluslararası politikada büyük bir pazarlık unsuru olarak kullanıyor. 2006-2017 yılları arasında ülke yeraltında altı büyük nükleer silah denemesi yaparken bu denemelerin dördü Kim Jong-un zamanında gerçekleşti.

Silah Kontrol Derneği’nin (ACA) çalışmasına göre Kuzey Kore’nin elinde 40-50 arasında nükleer savaş başlığı bulunuyor. Ayrıca ülkenin bir yılda 6-7 nükleer bomba yapacak teknolojisi olduğu tahmin ediliyor. 2017 yılında ülkenin lideri Amerika Birleşik Devletleri’ni de vuracak kıtalar arası füzelere sahip olduklarını söylemişti.

BİYOLOJİK SİLAH İDDİASI

Kuzey Kore’nin kıtalararası füzelerinin ilki Ekim 2020’de bir askeri geçit töreninde sergilenmişti. 2019 yılında Trump ve Kim Joung-un arasındaki görüşmeler sona erdiğinde ülke füze denemelerine kaldığı yerden devam etti. Askeri uzmanlar ülkenin elinde füzelere yerleştirilebilecek pek çok biyolojik silah olduğunu da ifade ediyor.

2017 yılında Rusya, Çin ve ABD aynı anda Kuzey Kore’nin üç kıtalar arası füze ve nükleer silah denemesi yapmasını eleştirmişlerdi. Bu kez Rusya’nın Ukrayna’yı işgali tartışmalarının gölgesinde Rusya ve Çin’in tavrı merak ediliyor. Çin, Ukrayna işgali karşısında Rusya’nın yanında yer almasa da açıktan eleştirilerde bulunmuyor.

Kuzey Kore’nin son füze denemesiyle ilgili ne biliyoruz? - Resim : 2

BATIYA 'BURADAYIM' MESAJI

Kim Jong-un bütün dünya liderleri Ukrayna’yı konuşurken Batı’ya ‘buradayım’ mesajını da güçlü bir şekilde vermiş oldu. Geçmiş yıllarda da ülkenin füze denemeleri uluslararası konjonktürün Ukrayna meselesi kadar olmasa da karışık olduğu zamanlara denk gelmişti. Bazı değerlendirmelere göre; Ukrayna krizi sebebiyle Kuzey Kore’nin bu kez karşı karşıya kalacağı yaptırımlar 'daha ölçülü' olabilir.

Oxford Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Kuzey Kore uzmanı Edward Howell Güney Kore’nin yeni Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’un Amerika Birleşik Devletleri’ne yakın bir profil çizmesinin de füzenin atılması zamanlamasıyla ilgili olduğunu düşünüyor.

Kuzey Kore’nin son füze denemesiyle ilgili ne biliyoruz? - Resim : 3
Güney Kore'nin Yeni Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol/Fotoğraf: Reuters

Akademisyen, “Kim Jong-un daha yeni ve gelişmiş füze sistemlerine sahip olmak istiyor. Test yapmadan Kuzey Kore yeni füze sisteminin çalışıp çalışmadığını bilemez, geçen hafta başarısız olan fırlatma bunlardan biriydi. Kuzey Kore ülkesinin sınırlarını Covid-19 tedbirlerinden dolayı açmayı reddediyor ama son fırlattıkları füze gösteriyor ki uluslararası alanda defacto bir nükleer devlet olarak tanınmak istiyorlar” ifadelerini kullanıyor.

20 Nisan 2018 tarihinde Kuzey Kore lideri Kim Yong-un, “Nükleer test tamamlanmış bir iştir” diyerek ülke tarihinde yeni bir sayfanın açıldığını duyurmuştu. Bu konuşmanın kayıtlardaki mürekkebi kurumadan, Kim Jong-un bir sene sonra tekrar nükleer testlere başladı.

Kaynaklar: New York Times, Reuters, Telegraph

Kaynak: Web Özel

Kuzey Kore Güney Kore