Kuzey Kore pandemide nasıl daha izole oldu?

Kuzey Kore pandemide nasıl daha izole oldu?

Halihazırda dünyanın en kapalı toplumu olan Kuzey Kore, pandemide sınırlarını kapattıktan sonra daha da bir içine çekildi. Ülkede açlığın korkutucu boyutlarda olduğu söyleniyor. Eskiden sınırdan kaçanlar ülke hakkında bilgi veriyordu. Şimdi bu da çok zor.

2019 yılında ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, karşılıklı tahta iki sandalyede oturuyorlardı. Bu toplantıda Kim Jong Un hayatında ilk kez batılı basın mensuplarının sorularını yanıtlayacaktı.

Kuzey Kore salgının başından bu yana sınırlarını kapattı, hatta en büyük ticaret partneri Çin’e bile ülkeden geçişler yasaklandı. Birleşmiş Milletler'e göre; açlık ve tıbbi malzeme eksikliği çeken bu ülkenin sınırlarını kapatmasının oldukça yıkıcı sonuçları oluyor.

Ülkenin sınırlarını kapatması içeride yaşananlar hakkında daha çok merak uyandırıyor. Carnegie Uluslararası Barış Girişimi’nde uzman olarak çalışan Suzanne DiMaggio, “Kuzey Kore gibi ülkelerde yaşananlar hakkında ilk elden bilgi almak tarihsel olarak çok zordur” diyor.

PANDEMİ PARANOYASI

Analiste göre; Kuzey Kore pandemiyi bir paranoya derecesinde ciddiye alıyor. Geçen ay bir balıkçı teknesi ile yolunu kaybeden ve Kuzey Kore tarafına geçen bir Güney Koreli asker, Kuzey Kore tarafından öldürüldü, cesedi ise yağa bulanıp koronavirüsü tedbirleri kapsamında yakıldı.

Perşembe günü düzenlenen askeri geçitte turuncu kıyafetli, koronavirüs tedbirlerine uygun askerlerin törene katılması dikkat çekti. Kuzey Kore devlet medyası tarafından uluslararası medyaya dağıtılan fotoğraflar ülkedeki yaşamı anlamak için sınırlı sayıdaki kaynaklaran biri.

Kuzey Kore pandemide nasıl daha izole oldu? - Resim : 1

Trump ile Kim Jong-un nükleer anlaşma ve bölgede istikrar için temasları olumsuz sonuçlanmıştı. Kim Jong-un 2019 yılında batı medyasında sık sık manşetleri süslüyordu. Fotoğraf: Shutterstock

'BUGÜNLERDE DAHA KARANLIK'

Güney Kore’deki Handong Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü olarak görev yapan Kim Joon-hyung, “Orası karanlık bir ülke ama bu günlerde daha da karanlık” diyerek ülkedeki durumu kendi bakış açısından anlatıyor.

Joon-hyung, “Uluslararası yaptırımlar dışında Covid’den çok korkuyorlar. Bu onların varlığına karşı bir tehdit, böyle algılıyorlar” dedi.

Son yıllarda batılı gazeteciler ara sıra başkent Pyongyang’a gidebiliyordu. Hatta Associated Press’in orada bir bürosu bile var. Yine de ülkeden gelen bilgiler çok çok sınırlı. CIA’de bir zamanlar Doğu Asya analisti olarak çalışan Sue Mi Terry şu soruların yanıtını merak ediyor: Ülkede gıda kıtlığı ne seviyede? Hayat daha iyiye mi daha kötüye mi gidiyor?

Terry, ülkede rejimi eleştirmenin hiçbir zaman mümkün olmadığını ama yine de halkın genel ruh hali hakkında izlenimleri eskiden edinebildiklerini şimdi onun da ortadan kaybolduğunu anlatıyor.

Biden yönetiminin Trump döneminin aksine Kuzey Kore ile herhangi bir teması bulunmuyor. Bu temas eksikliği de ülkede olan biten hakkında batının hiçbir fikri olmaması anlamına geliyor.

İNSAN GEÇİŞLERİ ÇOK AZALDI

Kuzey Kore’de Rusya, Çin, Suriye ve Küba’nın diplomatik temsilcileri bulunuyor. Kuzey Kore’den Güney Kore’ye zaman zaman kaçanlar da oluyor ve bunlar ülkedeki günlük yaşam hakkında bilgi veriyorlar. 2021 yılının ilk çeyreğinde sadece iki kişi bunu gerçekleştirebildi. Bu son 18 yılda Kuzey’den Güney’e geçen en az insan sayısı olarak kayıtlara geçti.

Güney Kore merkezli Daily NK haber sitesinin yayın yönetmeni Robert Lauler ülkede cep telefonu kullanmanın yasak olduğunu bu sebepten içeriden bilgi almanın iyice imkansızlaştığını anlatıyor.

Pandemi sonrasında da ülkenin daha sıkı kapanma koşulları ile yaşayabileceği ifade ediliyor. Uzmanlara göre; Kuzey Kore'de halk üzerindeki baskı ne kadar artarsa yöneticiler ülkeyi o kadar kolay idare edebiliyor.

Şubat 2019’da Kim Jong-un ile Donald Trump’ın bir anlaşmaya varamamasının ardından Kim Jong-un uluslararası kamuoyundan kendini biraz daha çekmişti. Kuzey Kore’de Özgürlük isimli sivil toplum örgütünün yöneticisi Sokeel Park, “Halihazırda izole bir ülkelerdi, daha izole olmalarını hayal etmek zordu ama bunu da başardılar” diyor.

-Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Washington Post'ta Michelle Ye Hee Lee imzası ile yayımlanan 'What’s happening inside North Korea? Since the pandemic, the window has slammed shut' isimli makaleden alınmıştır.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un