Kuzey Kore neden yine art arda füzeler atmaya başladı?

Kuzey Kore
Kuzey Kore neden yine art arda füzeler atmaya başladı?

Kore Yarımadası'nda sular iyiden iyiye ısınıyor. Kuzey Kore'nin 2017'de durdurduğu nükleer silah denemelerine başlayacağına dair öngörüler mevcut. Ülkenin son füze denemeleri Kim'in rakiplerini kışkırtma çabaları mı, yoksa ABD ile Güney Kore'nin bölgede düzenlediği geniş çaplı tatbikata tepki mi?

Dünya, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in'in Nisan 2018'de el sıkıştığı atmosferin çok uzağında. 2018'de iki taraf arasında barış rüzgarları eserken, çok değil sadece 4 yıl sonra barış umutları yerini “Kuzey Kore nükleer füze denemesi mi?” yapıyor sorusuna bıraktı.

Kuzey Kore'nin Çin'le, Güney Kore'nin ise ABD ile müttefik olduğu bir gerçek. Bugün uluslararası arenada yaşanan gelişmeler yarımadada da yankı buluyor. Koreler arası çatışmanın neye evrileceğini henüz öngörmek zor fakat bugün yaşananları anlamak için bu noktaya nasıl gelindiğini hatırlamak faydalı olacaktır. Önce Kuzey Kore'nin son günlerde arttırdığı füze testlerine değinelim.

'TEHLİKELİ TERCİHLER YAPMAYIN' UYARISI

Kuzey Kore füze fırlatmalarına hafta başından bu yana hız verdi. Salı günü 23 tane füze fırlattığı kayıtlara geçti. Bu füzelerden biri Güney Kore'nin yaklaşık 60 kilometre açıklarına düştü. Olay çok büyük yankı uyandırdı çünkü 1953'te iki taraf arasında ateşkes ilan edilmesinden bu yana ilk kez Güney Kore'nin bu kadar yakınına kuzeyden füze düştü. 

Kuzey Kore neden yine art arda füzeler atmaya başladı? - Resim : 1

3 Kasım 2022 Perşembe günü de Kuzey Kore çok sayıda füze ateşledi. Bunlardan birinin ise başarısız bir kıtalararası balistik füze denemesi olduğu düşünülüyor. Söz konusu adımın, Güney Kore ve ABD'nin bölgede şu ana kadar düzenlediği en büyük hava tatbikatına bir tepki olduğu yönünde değerlendirmeler yapılıyor.

Kuzey Kore'de iktidardaki İşçi Partisi'nin Merkez Komitesi Sekreteri Pak Jong Chon, Washington ve Seul'e ortak tatbikat düzenleyerek “çok tehlikeli bir karar aldıklarını” söyledi ve bu gelişmenin de “durumun kontrolden çıkmak zorunda kalmasına” neden olduğunu belirtti. ABD ile Güney Kore'nin pazartesi günü başlattığı hava tatbikatına yüzlerce savaş uçağı dahil edilmişti.

Kuzey Kore'nin füze testlerine Güney Kore, ABD ve Japonya'dan tepkiler yağıyor. Hatta Kuzey Kore'nin son günlerde arttırdığı bu testler, Güney Kore ve Japonya'daki bazı kentlerde halklara sığınaklara inme çağrıları yapılmasına neden oldu. Japonya daha sonra, ülkenin hava sahasından füze geçtiğine dair bilginin ardından halka sığınaklara inme çağrısı yapılmasının yanlış alarm olduğunu belirtti.

Kuzey Kore neden yine art arda füzeler atmaya başladı? - Resim : 2
Güney Kore'nin başkenti Seul'de halk Kuzey Kore'nin füze denemelerine dair haberi izlerken. Fotoğraf: Reuters 

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Kuzey Kore'nin mükerrer füze testlerinin yasa dışı olduğunu belirterek, testlerin affedilemez olduğunu kaydetti.

Güney Kore Savunma Bakanı Jong-Sup Lee ise, taktik nükleer silahları yeniden konuşlandırmayı planlamadıklarını açıkladı. Koreli bakan açıklamasında, “Bizim nükleer silahları ortadan kaldırma politikamızda şimdilik bir değişiklik yok. Mevcut durumda taktik nükleer silahları Kore Yarımadası'na konuşlandırmayı düşünmüyoruz” diye konuştu.

Jong-Sup Lee'nin bu açıklamayı dün Pentagon'da ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında dile getirdiğini de vurgulamak gerekiyor.

SIRADA NÜKLEER DENEME Mİ VAR?

Kuzey Kore'nin füze testlerinin yukarda bahsi geçen tatbikata bir tepki olduğu yorumları yapılıyor ancak bazı analistler konuyu başka açıdan ele alıyor. 2017 yılında nükleer testlerini durduran Kuzey Kore'nin bu testlere yeniden başlayacağına dair öngörüler mevcut ve bu hafta yapılan fırlatmaların da denemeler öncesinde ateşi yükseltmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Kuzey Kore neden yine art arda füzeler atmaya başladı? - Resim : 3

Kim ile Moon, Nisan 2018'de bir araya gelmiş ve Kim, Güney Kore'ye ayak basan ilk Kuzey Kore lideri olmuştu. Fotoğraf: Reuters 

Kuzey Kore, ilk nükleer denemesini 2006 yılında gerçekleştirdi. O günden beri nükleer silah geliştirme programları yürüten Kuzey Kore, 6 kere nükleer test hayata geçirdi. Kuzey Kore, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'ndan 2003'te çekilmişti.

Çok yönlü nükleer silah ve balistik füze geliştirdiği bilinen Kuzey Kore'nin aynı zamanda kimyasal ve biyolojik silah kapasitesine de sahip olduğuna inanılıyor.

Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni imzalamayan Kuzey Kore'nin geniş çaplı kimyasal silah programları yürüttüğü de düşünülüyor. Kuzey Kore ayrıca, Biyolojik Silahlar Sözleşmesi'nin taraf ülkesi ancak önde gelen bazı araştırma kuruluşlarının elde ettiği kanıtlar Kuzey Kore'nin biyolojik silah programları da yürütüyor olabileceği yönünde.

Ülkelerin reddine ve ağır yaptırımlarına rağmen Kuzey Kore kitle imha silahları faaliyetlerini arttırmaya devam ediyor. Ülke, Nisan 2017'de ilk kıtalararası balistik füze testini başarıyla gerçekleştirmiş ve Eylül 2017'de de termonükleer silah testi olduğuna inanılan bir deneme hayata geçirmişti.

Kaynaklar: Reuters, Kyodo, The Nuclear Threat Initiative, haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel