Kral ilk konuşmasında ne dedi? Hangi sözü, neden önemli?

Birleşik Krallık
Kral ilk konuşmasında ne dedi? Hangi sözü, neden önemli?

Annesinin vefatından sonra tahta çıkan Kral III. Charles ilk kez ulusa seslenirken gelecekteki hükümdarlığına dair sinyaller verdi ve beklentilerini de dile getirdi. Peki özellikle İngiliz basını Kral'ın ilk konuşmasından hangi detayların üzerinde durdu? Yorumlar ne yönde?

Kral III. Charles, annesi Kraliçe II. Elizabeth'in hayatını kaybetmesinin ardından tahta oturdu ve kral olarak ilk konuşmasını gerçekleştirdi. Birleşik Krallık topraklarında ve dünyanın dört bir yanında yaşayan vatandaşlarına seslenen Charles'ın ilk ulusa seslenişi insanları ekran başına kilitlerken İngiliz basını da söz konusu konuşmayı derin bir biçimde analiz etmeye koyuldu. Gelecekteki hükümdarlığına dair sinyaller veren Kral Charles, kraliyet ailesine dair beklentilerini de dile getirdi.

Peki 73 yaşında tahta geçen çiçeği burnunda kralın ilk konuşmasından öne çıkan satır başları neler? Kral, kimlere, nasıl mesajlar verdi?

“Kraliçe Elizabeth'in yaşamı çok iyi yaşanmış bir ömürdü. Kaderiyle verdiği sözü tuttu ve vefatında en derinden yad ediliyor. Onun da verdiği yaşam boyu hizmet sözünü sizlerin önünde ben de yineliyorum.”

Bu mesaj, Kral III. Charles'ın, ülkeyi yönetmeye çalışmaktan ziyade kamu hizmetine odaklanmasıyla tahtta geçirdiği sürede geniş kitleler tarafından takdir edilen annesinin izinden gideceğinin bir sinyali olarak yorumlanmakta. Tahtından feragat etmeyeceğini de açıkça belirten Kral, 1947'de annesinin verdiği “Uzun ya da kısa tüm hayatımı hizmetinize adayacağım” sözüne de atıfta bulunmuş oldu. Burada önemli kavram ise İngiliz basınında vurgulandığı üzere devamlılık.

“Kraliçe'nin sarsılmaz bir bağlılıkla yaptığı gibi, ben de Tanrı'nın bana bahşettiği kalan süre boyunca ulusumuzun kalbindeki anayasal ilkeleri sürdürmeye ciddi bir şekilde söz veriyorum.”

Buradaki anahtar ifade ise “kalan süre” ifadesi. 73 yaşındaki Charles, annesi gibi tahtta 70 sene oturamayacağını biliyor. Konuşmasının devamında Prens William ve Catherine'in önemli rolü hakkında kapsamlı bir şekilde söz etmeden önce Kral, henüz konuşmasının girişinde bu gerçeğe işaret etti.

“Son 70 yılda toplumumuz çok kültürlü ve çok inançlı bir hale geldi. Devletin kurumları da sırayla değişti. Ancak tüm değişiklikler ve zorluklarla birlikte, ulusumuzun yetenekleri, gelenekleri ve başarıları ile ifade edilemez bir şekilde zenginleşti ve gelişti... Geçmişiniz veya inançlarınız ne olursa olsun size hayatım boyunca sadakat, saygı ve sevgi ile hizmet etmeye çalışacağım.”

Bu ifadeler, Kral'ın etnik ve dini açıdan her zamankinden daha çeşitli bir ulus üzerinde hüküm süreceği yeni bir çağın içinde tahta çıktığının farkında olduğunu gösteriyor. Kral III. Charles, prensliği döneminde uzun yıllar çeşitli vakıflar ve kuruluşlar aracılığıyla İslam ile diğer dinler ve kültürlere özel ilgi göstermişti. Charles'ın konuşmasından kendisini İngiltere Kilisesi'nin (Church of England) olduğu kadar dini ve kültürel çeşitliliğin koruyucusu olarak konumlandırmayı planladığı da düşünüyor.

“Hayatım elbette değişecek. Yeni sorumluluklarımı üstlendikçe, zamanımın ve enerjimin çoğunu hayır işlerine vermem artık mümkün olmayacak ama biliyorum ki bu önemli işler başkalarının güvenilir ellerinde devam edecek.”

İklim değişikliği, klasik mimari, alternatif tıp, gençlik çalışmaları ve dinlerarası diyalog, Prens Charles'ın odaklandığı konulardı. Kral III. Charles'ın ise bunlara eskisi kadar eğilemeyeceği aşikar. “Güvenilir ellerden” kastı ise oğlu ve tahtın bir numaralı varisi Prens William'dan başkası değil. William halihazırda iklim değişikliği ile mücadelede harekete geçmiş durumda. William'ı Galler Prensi ilan eden Kral, yeni Prens ve Prenses'in, “marjinallerin” hayati yardımlara ulaşabilecekleri merkeze çekilmesine katkı vermeleri gerektiğini de vurguladı.

“Ayrıca, hayatlarını denizaşırı ülkelerde kurmaya devam ederken Harry ve Meghan'a olan sevgimi de ifade etmek istiyorum.”

Annesinin vefatı nedeniyle zor günler geçiriyor olması muhtemel olan ve bir anda kendisini dev bir seremoninin içinde bulan Kral, kraliyet ailesine bir bebek getirmeye hazırlanan gelini Meghan'a ve oğlu Harry'ye aslında bir zeytin dalı uzattı. Duygusal yanını gizlemeyen Kral, “Sevgili karım Camilla'nın sevgi dolu yardımına güveniyorum” ifadelerini de kullandı. Konuşmasının sonunda annesini bir kez daha yad eden Kral III. Charles, Shakespeare'in Hamlet'inden bir alıntı yapıyor ve “Anneciğim, meleklerin ninnileriyle uyu son uykunu” diyordu.

*BBC, The Telepragh, The Guardian (Charles III’s first speech: what the King said and why it was important)

Kaynak: Web Özel

Birleşik Krallık