Kosova'da manastıra baskın: Sırplar, polislerle çatıştı... Ölü sayısı 4'e yükseldi

Kosova Sırbistan Dünya haberleri
Kosova'da manastıra baskın: Sırplar, polislerle çatıştı...  Ölü sayısı 4'e yükseldi
Fotoğraf: Reuters

Kosova'da silahlı bir grup Sırp tarafından düzenlenen baskın sonrasında ölenlerin sayısı dört olarak açıklandı. 

Zırhlı araçlarla Kosova'nın kuzeyindeki bir köyü basan etnik Sırp silahlı kişiler polisle çatıştı ve bir manastıra barikat kurarak dört kişinin ölümüne neden oldu.

Kuşatma, Sırpların çoğunlukta olduğu bölgedeki Banjska köyü yakınlarındaki bir Sırp Ortodoks manastırında yoğunlaştı. Çatışma sürerken rahipler ve hacılar bir tapınağın içine saklandı. Kosova ve Sırbistan'daki yetkililere göre bir polis ve üç saldırgan öldü.

Sırbistan'ın eski bir eyaleti olan Kosova'nın 1,8 milyonluk nüfusunun büyük çoğunluğunu etnik Arnavutlar oluşturuyor.

Ancak kuzeydeki yaklaşık 50,000 Sırp, Kosova'nın 2008'deki bağımsızlık ilanını hiçbir zaman kabul etmedi ve baskıcı Sırp yönetimine karşı Kosovalı-Arnavut ayaklanmasının üzerinden yirmi yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Belgrad'ı hala başkentleri olarak görüyor.

Hem Kosova polisinin hem de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in açıklamalarına göre, bir grup Kosovalı Sırp köye giden bir köprünün üzerine kamyonlar yerleştirerek kendilerine yaklaşan polise ateş açtı ve çatışma yakındaki manastıra taşındı.

Sırp Ortodoks Kilisesi, silahlı kişilerin gece manastırı terk ettiklerini ancak nereye gittiklerinin belli olmadığını açıkladı.

"Asla tanımayacağız"

Vucic, eylemin Kosova'nın kuzeyindeki Sırp belediyeler birliğini kurmayı reddeden Kurti'ye karşı bir isyan olduğunu söyledi ve "Sırbistan bağımsız Kosova'yı asla tanımayacak, hepimizi öldürebilirsiniz" dedi.

Vucic, iki Sırp'ın ağır yaralandığını ve aralarından dördüncü bir kişinin ölmüş olabileceğini söyledi. Polis memurunun öldürülmesini kınayan Vucic, Kosovalı Sırpları itidalli olmaya çağırdı.

Sırp Ortodoks Kilisesi'nin Banjska'yı da kapsayan Raska-Prizren piskoposluk bölgesi, zırhlı bir araçtaki kişilerin manastır yerleşkesine girerek rahipleri ve ziyarete gelenleri kendilerini tapınağa kilitlemeye zorladığını söyledi.

Kosova polisi daha sonra manastıra girdiklerini ve ibadet edenler arasında olası sızmaları kontrol ettiklerini söyledi. Polis, ölenlerin yanı sıra üç personelinin de yaralandığını söyledi.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Svecla, polisin çok sayıda ağır silah, patlayıcı ve "yüzlerce saldırgana yetecek kadar" üniforma bulduğunu, bunun da büyük bir saldırı hazırlığına işaret ettiğini söyledi.

Kosova'daki BM misyonunun başkanı Caroline Ziadeh ve Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell şiddeti kınadı.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre Borrell hem Kurti hem de Vucic ile görüştü.

Kosova Barış Gücü'nde görev alan askerler ve Kosova polisi Banjska'ya giden yolda devriyelerini artırdı. Kosova sınır polisi Sırbistan ile iki geçişi kapattı.

Taraflar birbirlerini suçluyor

Kosova'nın kuzeyindeki Sırplar, uzun süredir, 2013 yılında AB tarafından imzalanan ve kendi bölgelerinde özerk belediyelerden oluşan bir birliğin kurulmasını öngören anlaşmanın uygulanmasını talep ediyor.

Priştine bu planı Kosova içinde bir mini devlet kurulması ve ülkenin etnik hatlara göre fiilen bölünmesine yol açacağını savunuyor.  

Sırbistan ve Kosova arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik AB destekli görüşmeler geçen hafta durdu. Taraflar karşılıklı olarak birbirlerini suçluyor. 

Sırbistan Kosova'yı hala resmi olarak kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ancak komşusunun sınırları içinde ihtilaf yaratma iddialarını reddediyor. Belgrad, Priştine'yi azınlıktaki Sırpların haklarını çiğnemekle suçluyor.

Sırpların boykot ettiği Nisan seçimlerinden sonra Kosova'nın kuzeyinde etnik Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesiyle huzursuzluk arttı.

Mayıs ayındaki çatışmalarda onlarca gösterici ve NATO ittifakı barış gücü askeri yaralandı.

NATO Kosova'da 1999 yılında konuşlandırılan 50,000 kişilik orijinal gücünden geriye kalan 3,700 asker bulunduruyor.

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların çoğunlukta olduğu bölge önemli açılardan Sırbistan'ın sanal bir uzantısı. Yerel yönetim ve kamu görevlileri, öğretmenler, doktorlar ve büyük altyapı projelerinin masrafları Belgrad tarafından karşılanıyor. 

 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Kosova Sırbistan Dünya haberleri