Koronavirüsle mücadelede sınıfta kaldılar... Tanzanya Devlet Başkanı'nın cenaze törenindeki izdihamda 45 kişi öldü

Koronavirüsle mücadelede sınıfta kaldılar... Tanzanya Devlet Başkanı'nın cenaze törenindeki izdihamda 45 kişi öldü

Bir keçinin sonuçlarının pozitif çıktığını iddia eden, halka buhar, oruç ve meyveyle korunmayı öneren, aşı almayacaklarını açıklayan Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli'nin ölümünün ardından Darüsselam kentinde düzenlenen cenaze töreninde yaşanan izdihamda en az 45 kişinin öldüğü açıklandı.

Tanzanya'da hayatını kaybeden eski Devlet Başkanı John Pombe Magufuli için 21 Mart’ta Darüsselam kentindeki Uhuru Stadyumunda düzenlenen cenaze töreninde izdiham yaşanmıştı. Bugün polis tarafından yapılan açıklamada, Magufuli'nin cenazesini görmek isteyen insanların stadyuma akın etmesi sonucu yaşanan izdihamda toplam 45 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, 37 kişinin ise yaralandığı ve hastanede tedavi gördüğü ifade edildi.

Darüsselam özel polis bölgesi komutanı Lazaro Mambosasa yaptığı açıklamada, "İnsanlar, ölen liderlerine sevgilerini sunmak için stadyuma gittiler. Ancak çok fazla kalabalık olduğu için bazıları acele etti ve içeri girmek için resmi olmayan giriş noktalarını kullandı" dedi.

Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Magufuli, 17 Mart’ta kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatı kaybetmişti. Magufuli'nin cenazesi 26 Mart’ta Chato’da defnedilmişti.

SALGINI HAFİFE ALARAK SONUNU HAZIRLAYAN DEVLET BAŞKANI, HALKINI DA TEHLİKEYE ATTI

Salgının başından itibaren koronavirüs vaka ve ölüm sayılarını açıklamayan Tanzanya'da, salgının ilk günlerinden itibaren hafife virüsü hafife alan açıklamalar yapılmış, yöntemler izlenmişti.

Salgının başladığı günlerde, "Kiliseler açık kalacak çünkü koronavirüs hayatta kalamaz" diyen, bir keçinin sonuçlarının pozitif çıktığını iddia eden, halka buhar, oruç ve meyveyle korunmayı öneren, en önemlisi aşı almayacaklarını açıklayan Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli'nin ölümü halkı şoke etmiş, muhalefet Magufuli'nin koronavirüs nedeniyle öldüğünü düşünüyor. 

Ülkesinde Kovid-19 salgını olmadığını yineleyen Magufuli, "Aşılar tehlikelidir. Eğer beyaz adam aşı bulabiliyor olsaydı şimdiye kadar AIDS için aşıyı bulmuş olmalıydı, veremin aşısını, sıtmanın aşısını..." ifadesini kullanmıştı. İsmini vermediği bir ülkede rahim kanseri olmaması için küçük kız çocuklarının aşılandığını ve bu kişilerin sonrasında kısır kaldığını ileri süren Magufuli, "Sağlık Bakanlığı, her aşının ülkemiz için iyi olmadığını bilmek zorunda. Tanzanyalılar, aşı denemelerinde kullanılmama konusunda dikkatli olmak zorunda." demiş ve ardından Sağlık Bakanı yaptığı açıklama ile ülkelerinin güvende olduğunu, aşı almayacaklarını duyurmuştu.

 

Kaynak: İHA

Tanzanya Magufuli cenaze töreni izdiham