Koronavirüse yakalanan Bolsonaro, DSÖ'ye rağmen hidroksiklorokin kullanıyor

Koronavirüs testi pozitif çıkan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Dünya Sağlık Örgütünün hastalığa karşı yararlı olmadığını açıkladığı, hidroksiklorokin isimli sıtma ilacını kullandığı videoyu sosyal medya hesabından paylaştı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, koronavirüse yakalandığını açıkça onayladıktan birkaç saat sonra Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) hastalığa karşı yararlı olmadığını açıkladığı hidroksiklorokin alarak iyileşmeye çalıştığı bir video yayınladı. Bolsonaro bu videoda, "Bugün koronavirüs ile savaşmaya yardımcı olabilecek başka ilaçlar olduğunu biliyoruz. Hiçbirinin kanıtlanmış bilimsel etkinliği olmadığını da biliyoruz. Ancak ben "Hidroksiklorokin'e güveniyorum, ya sen?" ifadelerini kullandığı bir mesaj yayınladı.

Gözle görünür şekilde iyimser ve iyi durumda olan devlet başkanı, videoya kahkahayla başlıyor. Üçüncü hidroksiklorokin dozunda olduğunu açıklıyor. Bolsonaro, "Kendimi çok iyi hissediyorum. Pazar günü az ya da çok bir şeyler hissettim. Pazartesi günü kötüydü. Bugün Salı. Cumartesi'den çok daha iyiyim. İşe yaradığı açık" mesajını verdi.

Daha önce yüksek ateş ve yorgunluk gibi belirtiler gösterdiğini dile getiren Bolsonaro, "Pazar günü kendimi kötü hissetmeye başladım ve pazartesi günü yorgunluk, rahatsızlık ile ateşim 38 dereceye çıktı." dedi.

Bolsonaro, hidroksiklorokin ilacını kullandığını belirterek, "Şu an gayet iyiyim, ateşim düştü, virüsü başkalarına bulaştırmamak için gereken önlemleri alıyorum." ifadesini kullandı.

Virüsü "yağmura" benzeten Bolsonaro, "Panik de öldürüyor. Virüs yağmur gibi, senin kapını çalıyor ve bazılarının kendisini daha fazla koruması gerekiyor. Belirli yaşa gelmiş, sağlık problemleri olan kişilere bulaştığında ölüm riski daha yüksek." şeklinde konuştu.

Bolsonaro, sağlık otoritelerinin kullanımını önermemesine ve hatta ciddi yan etkileri olduğu konusunda uyarmasına rağmen, pandeminin başlangıcından bu yana Covid-19 hastaları için klorokin ve hidroksiklorokin kullanımını savunuyor. Kısa süre önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) korona virüse yakalananların tedavilerinde kullanılan hidroksiklorokin ve lopinavir/ritonavir bileşimi ilaçların denemelerinin ölüm oranlarını düşürmede başarısız kaldığı gerekçesiyle ikinci kez durdurulduğunu açıklamıştı.

BOLSONARO'NUN YAPTIĞI SON GÖRÜŞMELER

Bolsonaro, geçen hafta ülkesindeki ABD büyükelçiliğinin 4 Temmuz Bağımsızlık günü dolayısıyla verdiği yemeğe, bakanlarıyla katılmış ve birlikte fotoğraf da çektirdikleri etkinlikte maske kullanmadıkları görülmüştü.

Devlet Başkanı Bolsonaro, pazartesi günü bakanlar ve devlet adamlarıyla görüştüğü bir dizi toplantı düzenlemişti.

Öte yandan, Brezilya Savunma Bakanı ile Hükümet Sekreterinin Kovid-19 testi yaptırdıkları açıklanmıştı.

KORONAVİRÜSE 'KÜÇÜK BİR GRİP' DEMİŞTİ

Bolsonaro, şubat ayının sonlarında virüsün ülkesinde yayılmaya başlamasından bu yana, salgını küçük gören açıklamaları ve hareketleriyle eleştirilerin odağında yer alıyor.

Mart ayının sonlarında katıldığı bir programda Bolsonaro, Kovid-19'u "küçük bir grip" olarak nitelemiş ve virüsün kendisine bulaşması durumunda endişe etmeyeceğini, sporcu geçmişi sayesinde hiçbir şey hissetmeyeceğini iddia etmişti.

Aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, birçok kez destekçilerinin düzenlediği gösterilere katılmış, bazılarında maske kullanmamış ve ülkede sosyal mesafe, karantina gibi önlemler uygulayan eyalet valilerini eleştirmişti.

Salgından dünyada en çok etkilenen Brezilya'da Kovid-19'un yayılmasına karşı alınacak önlemler nedeniyle Bolsonaro ile anlaşamayan Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta görevden alınmış, onun yerine gelen Nelson Teich ise bir aydan kısa bir sürede istifa etmişti.

Bolsonaro, ülke çapında halka açık alanlarda maske kullanılmasını içeren yasayı, ibadethaneler, eğitim merkezleri, ticari işletmeler ve fabrikalar gibi kapalı alanları hariç tutarak kısmen onaylamıştı.

 

Jair Bolsonaro Dünya Sağlık Örgütü Brezilya hidroksiklorokin koronavirüs