Koronavirüs sürecinde okulların açılması tartışması sürüyor... Okullar hangi ülkelerde hangi koşullarda açılıyor?
Dünyanın her yerini etkisi altına alan yeni tip koronavirüs, eğitime de engel oldu. Hükümetler ise okulların açılıp açılmamasını, hangi koşullarda açılması gerektiğini tartışıyor. Ülkelerin bu yönde aldıkları kararlar neler? Meltem Özbey'in haberi...
Meltem Özbey - Haber Global
Yeni tip koronavirüsle birlikte yaşamın her alanına yayılan belirsizlik sürerken, özellikle aileler çocuklarının sağlığı konusunda endişeli. Salgın, tüm dünyada eğitimin durmasına, uzaktan eğitime mecbur kılarken, maske zorunluluğu uygulaması, ders, okul binası ve teneffüste mi, yoksa ders dışında bütün okulda mı zorunlu olması tartışmaları öğrencileri, eğitimcileri, velileri, hekimleri ve siyasetçileri bölüyor. Peki hangi ülke, hangi kararları aldı?
ALMANYA
Almanya, Avrupa'da yeni eğitim yılına başlayan ilk ülke oldu. Ağustos ayının başında 5 eyalette eğitime başlanırken, 11 eyalette daha okulların açılması bekleniyor. Okul binalarında maske takmak zorunlu. Derslerde maske takma konusu ise eyaletlere göre farklılık gösteriyor.
Ancak Almanya'da en düşük vaka sayılarına sahip olan Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde iki okul, birinde öğretmenin, diğerinde ise ise bir öğrencinin Sars-CoV-2 testinin pozitif çıkması üzerine tekrar eğitime ara vermek zorunda kaldı.
İNGİLTERE
İngiltere'de hükümet son araştırmalara dayanarak riskin düşük olduğunu savunurken okul yöneticileri yeterince yönlendirme yapılmamasından şikayetçi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da okulların açılmasının hükümet açısından ulusal bir öncelik olarak görüldüğünü açıklamıştı.
İngiltere'de de Eylül ayında okulların açılması beklenirken, Kuzey İrlanda, Galler ve İskoçya'da farklı planlama yapılması mümkün. İngiltere'de çocukların fiziksel teması en aza indirilmeye çalışılağı, ailelerin çocukları okula bırakırken okul alanına giremeyeceği belirtildi.
İSVEÇ
İsveç'te koronavirüsle mücadele kapsamında 'sürü bağışıklığı' uygulanmış, oldukça tepki görmüştü.
İsveç'in koronavirüs stratejisinin mimarı, epidemiyolog Anders Tegnell, "En üst düzeydeki önlemlerle, hiçbir önlem almamak arasında gidip gelmek yerine, zaman içerisinde de sürdürülebilir önlemler getirmeye çalışıyoruz. Önlemleri sıkılaştırıp gevşetmek güven zedeleyici ve çok sayıda olumsuz sonuca gebe. Örneğin okulları önce açıp sonra kapatmak felaket olurdu" yorumunu yaptı.
ABD
ABD koronavirüs salgınında en çok can kaybı ve vaka sayısının görüldüğü ülkeler sıralamasında hala birinci sıradaki yerini koruyor. Ancak buna rağmen, ABD Başkanı Trump, okulların sonbaharda yüz yüze eğitime açılması gerektiği yönündeki ısrarını sürdürüyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Robert Redfield, sonbahar döneminde okulların 'güvenli ve mantıklı' bir şekilde açılması gerektiğini savundu.
BAmerikan Pediatri Akademisi ve Çocuk Hastaneleri Derneği'nin yaptığı araştırma, ABD'nin bazı eyaletlerinde okulların açılmasıyla birlikte çocuklara hastalığın bulaşma oranının yüzde 40 arttığını, Temmuz ayının son iki haftasında en az 97 bin çocuğua koronavirüs bulaştığını ortaya koymuştu.
BELÇİKA
Belçika'da okulların ülke genelinde "sarı kod" ile 1 Eylül'de eğitime başlayacağını açıklayan Flaman Eğitim Bakanı Weyts, lise öğrencilerine maske kullanımının zorunlu olacağını belirtip üçüncü kişilerin okullara girişinin kısıtlanacağını ifade etti ve koronavirüs vakalarında artış olması halinde bölgesel tedbirler alınabileceğine dikkat çekti.
İRAN
Yeni tip koronavirüste (Kovid-19) hazirandan bu yana ikinci dalgayı yaşayan İran, mayıs ayında kaldırdığı kısıtlamaların bir kısmını yeniden uygulamaya başladı.
Tahran Valiliği okullar, ilim havzaları, kurslar, kütüphaneler, yatılı okulların bir haftadaha kapalı tutulması kararını hayata geçirmişti.
İran'da bazı yetkililer, vaka sayılarının resmi olarak açıklananın 20 katı olduğunu belirtse de, gerçek verilere dayandırılan rakamlar da, İran'da sayıların yükseldiği yönünde... İran'da derslerin başlama tarihi 5 Eylül olarak belirlenirken, yüksek riskli bölgelerde uzaktan eğitim uygulaması, düşük riskli bölgelerde ise öğrencilerin okula gideceği açıklandı.
ENDONEZYA
Endonezya'da Temmuz ayının ortasında yeni vakaların görülmediği yeşil bölge kategorisindeki yerlerde ortaokul, lise ve meslek yüksek okullarının açılmasına izin verildi.
Sağlık Bakanlığı, salgına karşı koronavirüs önlemlerinin katı bir şekilde uygulanması, gerekli koşulların oluşmaması halinde de bölge idarecilerinin okulları açmama yetkisinin bulunduğu uyarısında bulunmuş, özellikle başkent Cakarta gibi vakaların yoğun olduğu bölgelerde bir süre daha uzaktan eğitime devam edileceğine dikkat çekilmişti.
ÇİN
Yeni tip koronavirüsün çıkış noktası Çin'de ise, yetkililer okulların açılış tarihine salgın durumunu göz önünde bulundurarak karar vereceklerini açıkladı.
Başkent Pekin'de liselerin 29 Ağustos'ta ders başı yapacağı, öğrencilerin okul girişlerinde ateşlerinin ölçüleceği ve maske takmalarının zorunlu olacağı belirtildi.
RUSYA
Vaka sayılarında artış gözlemlenen, ancak dünyanın ilk koronavirüs aşısını tescil ederek üretime başlayan Rusya da öğretim yılına 1 Eylül'de başlamayı planlıyor.
TÜRKİYE
11 Mart'ta ilk vakanın görüldüğü Türkiye'de ise, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim-öğretim yılının 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimle açılacağını açıklamış, yüz yüze eğitime 21 Eylül'den itibaren aşamalı ve seyreltilmiş şekilde geçileceğini bildirirken, servis, okul bahçesi, bina girişi, teneffüs, maske kullanımı, temizlik konusunda personel sayısında artışa gidileceği gibi hususlarda veli ve öğrencilerin bilgilendirileceği, kılavuzların hazırlanacağı sıkı önlemleri duyurmuştu.
RAPORLAR ÇARPICI SONUCU ORTAYA KOYDU: OKULLARIN YÜZDE 43'ÜNDE EL YIKAMA İMKANI YOK
Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada ise, dünya genelindeki okulların yüzde 43'ünde el yıkama imkanının bulunmamasının okulların yeniden açılması konusunda endişe yaratan en büyük engel olduğu belirtildi. 355 milyon çocuğun okullarında su var ancak sabun yok. 462 milyon öğrenci ise su ya da musluğun olmadığı okullara gitmek zorunda kalıyor.
Dünya çapındaki okulların üçte birinde içecek su kısıtlı ya da hiç yok. 698 milyon çocuğun okullarında ise temel temizlik hizmeti bulunmuyor.
Kaynak: Web Özel