Korkutan yeni trend! Örümcek ticareti yayılıyor...

Web Özel
Korkutan yeni trend! Örümcek ticareti yayılıyor...
Kaynak: Shutterstock

Youtube gibi sitelerde paket açılımı videolarında gelen posta içinden çıkan örümceği göstermek yeni trendler arasında. Papağan, maymun gibi yasa dışı hayvan ticaretine karşı mücadele verilirken, örümcek gibi eklem bacaklılar göz ardı ediliyor...

Youtube'da paket açış videoları en çok izlenenler arasında hep üst sıralarda yer alır. İçerik üreticisinin satın aldığı veya video sponsorunun ve hayranların gönderdiği paketler açılarak içinden çıkan eşyalar (genellikle ayakkabı, giysi, elektronik ürünler ve ev aletleri) tanıtılır. 

Buna benzer bir başka video türü de oldukça ilgi görüyor. Ancak paketin içinden ayakkabı ya da kulaklık çıkmasını beklerken, canlı bir tarantulanın çıktığına şahit oluyorsunuz. ABD ve dünyanın farklı noktalarındaki bazı insanlar örümcekleri zarf veya kutuların içerisine koyarak müşterilerine gönderiyor! İçerik üreticisi tarantulayı kameraya yaklaştırarak hayvanı izleyicilerine tanıtmaya başlıyor. 

Hong Kong Üniversitesi'nde bir koruma biyoloğu olan Alice Hughes, internet üzerinde yapılan bu örümcek ticaretini şöyle tanımlıyor: “Kendinize gizemli örümceklerden oluşan gizemli bir hediye satın alabilirsiniz. Bu, Pokémon kartlarından oluşan bir deste almak gibi: Çok ender bir kart ya da bir sürü rastgele şey de çıkabilir."

'1200'DEN FAZLA TÜRÜN TİCARETİ YAPILDI'

Bu yasadışı ticarete ışık tutan çalışma da Dr. Hughes ve ekibinin yazdığı makale oldu. Ekibin internet üzerindeki satış listelerine ilişkin analizleri, son yıllarda bin 200'den fazla örümcek, akrep ve diğer eklembacaklı türlerinin ticaretinin yapıldığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, bunların sadece yüzde 2'sinin uluslararası ticaret düzenlemelerine tabi olduğunu bildiriyor. Koleksiyoner listelerinin araştırmaya dahil edilmediği belirtiliyor. 

Listeler, devasa Asya orman akrebi ve çizgili Kosta Rika zebra tarantulası gibi bazı türleri içeriyordu. Ama aynı zamanda listede, Amerika'nın dört bir yanındaki bodrum katlarında sıkça görülen "uzun bacaklı baba örümcekleri" gibi bazı sürprizler de vardı. Dr. Hughes, "Araknidlerin (örümcekgiller ailesi) ticareti tamamen gizli yapılıyor gibi görünüyor" diyor.  

Korkutan yeni trend! Örümcek ticareti yayılıyor... - Resim : 1
Alman vatandaşı bir adam yüzlerce tarantulayı postaladığını ABD polisine itiraf etmişti. Kaynak: Reuters

Yaban hayatı ticareti, gezegenin faunası için büyük bir tehdit. Düzenlemeler ve kamuoyunun dikkati öncelikle filler, papağanlar ve deniz kaplumbağaları gibi hayvanlara odaklanmış durumda. Bu yüzden örümcek ve eklem bacaklı ticareti göz ardı ediliyor. 

Araknid pazarındaki birçok organizma, vahşi doğada yakalanmış gibi görünüyor. Doğadan alınan bu böceklerin ekolojiye etkisi henüz bilinmiyor. Bunun nedeni ise insanoğlunun araknidler hakkında çok az bilgi sahibi olması

Uluslararası kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan "Xerces Omurgasızları Koruma Derneği"nde nesli tükenmekte olan türler programını yöneten Sarina Jepsen, “Bu türlerin çoğunun dağılımlarını, özellikle nerede meydana geldiklerini, hayatta kalmak için neye ihtiyaç duyduklarını, genellikle tam olarak anlamıyoruz” diyor.

Michigan-Dearborn Üniversitesi'nde bir araknolog ve davranışsal ekolojist olan Anne Danielson-Francois, “İstemeden çok sayıda yakalanıyor” diyor ve “Onlar bu sınırsız kaynak değiller” diye ekliyor. Uzmanlar bu ticaretin bazı türlerin soyunun tükenmesine sebep olabileceğinin altını çiziyor.

Yakın tarihli bir başka çalışmada Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, çevrimiçi olarak satılan çok sayıda nesli tükenmekte olan tarantula türü buldu. Ayrıca bazı uzmanlar soyu tükenmekte olan örümceklerin yanında henüz keşfedilmemiş türlerin de ticaretinin yapıldığını ifade ediyor. Bu durum bir türün henüz keşfedilmeden yok olmasına sebebiyet verebilir. 

Dr. Danielson-Francois, "Bu, insanların sahaya çıktığını ve yeni bir şey bulduklarını ve sadece ondan bir şeyler toplayıp sonra onu çevrimiçi satışa sunduklarını gösteriyor." diyor.

Uzmanlar, omurgasızlar için büyük ve artan bir talep olduğunu ve eklembacaklıların popüler evcil hayvanlar olduğunu söylüyor. Ancak örümcek ticaretinin önlenememesinin hatta göz ardı edilmesinin nedeni fark edilmelerinin zorluğu. Dr. Hughes, “Gerçekten küçük örümceklerden oluşan bir zarfı postayla gönderebilirsiniz” diyor ve birçok türün bakımının nispeten kolay olduğunu ifade ediyor. 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı New York Times'da yer alan Emily Anthes imzalı “Scientists Uncover a Shady Web of Online Spider Sales” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Web Özel