Korkunç tayfun: Tankeri batırdı, yüz binlerce kişi evde kaldı!

Ajans Bizim
Filipinler
Korkunç tayfun: Tankeri batırdı, yüz binlerce kişi evde kaldı!
Reuters

Filipinler'i vuran 'süper tayfun' nedeniyle petrol tankeri battı, yüz binlerce kişi etkilendi. 

Şimdi tayfuna indirgenen Gaemi (yerel adıyla Carina), güneybatı musonlarının etkisiyle birleşerek Filipin nüfusunun yarısından fazlasına ev sahipliği yapan batı Luzon Adası'na yoğun yağışlar ve rüzgârlar getirdi. 

Sadece Çarşamba günü 400.000'e yakın kişi yağmurlardan ve sellerden etkilenmiş, bunların 198.000 kadarı tahliye merkezlerine sığınmıştır. En az 13 kişi hayatını kaybetti, iki kişinin daha hayatını kaybetmiş olabileceği bildirildi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OHCA) Perşembe günü geç saatlerde yayınladığı flaş güncellemede, Metro Manila başkent bölgesi yakınlarında bulunan La Mesa Barajı'nın taşma seviyesine ulaştığı belirtildi.

Petrol tankeri alabora oldu 

İnsan etkisinin yanı sıra 1.4 milyon litre endüstriyel yakıt taşıyan bir petrol tankeri Manila Körfezinde battı.

Filipin Sahil Güvenliği gemideki 17 mürettebattan 16'sını kurtardı ancak petrol sızıntısının kontrol altına alınması güçlü rüzgarlar ve deniz koşulları nedeniyle zorlaştı.

Basında çıkan haberlere göre sızıntının birkaç kilometreye yayıldığı ve başkent Manila kıyılarına ulaşabileceği söyleniyor. Motor Tanker (MT) Terra Nova adlı geminin parçalanmadığı bildirildi.

Sızıntının deniz çevresinin yanı sıra denizlere bağımlı balıkçı topluluklarının geçim kaynaklarını da ciddi şekilde etkileyebileceğinden endişe ediliyor.

Hükümet öncülüğünde müdahale

OCHA, Filipinler Hükümeti'nin müdahale ve erken toparlanma çabalarının koordine edilmesinde öncülük ettiğini bildirdi.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 29 Temmuz Pazartesi günü başlayan yeni eğitim-öğretim yılının çocuklar üzerindeki etkilerine ilişkin derin endişelerini dile getirdi.

Son altı yılda hava koşullarıyla ilgili olaylar nedeniyle yerinden edilen en fazla çocuk sayısının 9,7 milyonla Filipinler'de olduğu ve buradaki çocukların yüzde 97'sinin üç veya daha fazla türde tehlikeyle karşılaştığı belirtildi.