Korkunç! Rus askeri öyle bir yere bomba koymuş ki...

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Korkunç! Rus askeri öyle bir yere bomba koymuş ki...
Buça'da yaşayan Tatiana Monko ve 10 yaşındaki kızı Darinka Monko, evlerine döndüklerinde piyanoya yerleştirilmiş bir el bombası keşfettiler. Fotoğraflar: Tatiana Monko

Rus ordusunun geçen ay çekildiği Buça'ya dönüşler sürerken şehrin her yerinde Rus ordusu tarafından yerleştirilmiş mayınlar ve bubi tuzakları bulunuyor. Bunların arasında en çarpıcı olanlardan biri Monko ailesinin başına geldi. Rus askeri öyle bir tuzak kurmuştu ki... Dikkatli anne faciayı önledi!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde iki ay geride kalırken akıllarda kalan en çarpıcı görüntüler Buça'dan gelmişti. Kiev Oblastı'nda yer alan Buça, Rusya'nın Kiev kuşatması için oldukça kritik bir şehirdi. Rusya bölgeden çekilirken nisan ayının başında binlerce Ukrayna vatandaşı evlerine döndü.

Tatiana Monko da evine dönenlerdendi ancak evi harabe gibiydi. Patlamalar camları paramparça etmişti ve sahip oldukları hemen her şey kasabayı işgal eden Rus askerleri tarafından yok edilmişti:

“Dairemizin kapısı kırılmış. Birçok eşyamız dağılmış, hasar görmüş ve yağmalanmış.”

Sağlam kalan eşyalardan biri Tatiana'nın 10 yaşındaki kızı Darinka'nın çalmayı çok sevdiği piyanosuydu. Başarılı ve aktif bir öğrenci olan Darinka'nın son yıllarda piyano, tiyatro, satranç ve şarkıcılık dallarında kazandığı madalya ve kupalar da yerlerinde yani piyanonun üzerinde durmaktaydı ancak bir gariplik vardı...

BİR ANLIK ŞÜPHEYLE...

Anne Tatiana Monko özenle yerleştirdiği madalya ve kupaların yerlerinin farklı olduğunu hemen anladı. Yanlış dizilmişti. Şüpheyle parmaklarını piyano tuşlarında yavaş yavaş gezdirirken, dört beş tuşun hareket etmediğini gördü.

Derhal askerlere haber verildi ve uzmanlar çağrıldı. “Onlar piyanoyu temizlerken biz apartmanın dışında bekledik” diyen Tatiana Monko, “Uzmanlar daireden ayrıldığında çocukların piyanosuna bir el bombası yerleştirildiğini bildirdiler” ifadelerini kullandı.

İstihbaratçılar, piyanonun çekiçlerinin altına yerleştirilen mühimmatın Rus ordusu tarafından kullanılan bir VOG-25P bombası olduğunu tespit etti. Aslında keşif şok edici olsa da, pek şaşırtıcı değildi: Rus işgalinin başlangıcından bu yana, Buça ve diğer şehirlerde, çamaşır makinelerinde bırakılan el bombaları da dahil olmak üzere, pek çok mayın ve bubi tuzakları keşfedildiğine dair çok sayıda rapor bulunuyor.

Yaşananlar üzerine şoke olan Tatiana Monko şunları söylüyordu:

Birkaç gün huzur içinde uyuyamadım ve bir çocuğun piyanosuna nasıl patlayıcı yerleştirdiklerini anlamıyorum. Sonuçta piyanonun, bulunduğu köşe ve üzerindekilerle bir çocuğa ait olduğu hemen belli oluyor. Rusların ailemiz için ne kadar onarılamaz bir keder hazırladığını düşünmek bile korkutucu.”

Olayın ayrıntıları ise ilk olarak Darinka'nın gittiği Buça'daki Çocuk Sanat Okulu'nda kemancı ve müzik öğretmeni olan Mariana Hlieva'nın Facebook'ta paylaştığı bir gönderide ortaya çıktı.

TUZAKLAR VE MAYINLAR YENİ BİR ALIŞKANLIK DEĞİL...

Buça'da sadece geçen hafta 1200'ü aşkın mayın keşfedildiği aktarılıyor. Mayınlar ve bubi tuzakları şehre dönen halk için tehlikeli bir boyutta. Öte yandan Rusya bu tarz tuzakları geçmişte de kullanmıştı. SSCB-Afganistan savaşı sırasında oyuncak görünümlü tuzaklara kadar pek çok farklı tuzak kullanılırken daha yakın bir geçmişte ise 2020'de Rus özel askeri şirketlerinin Libya'dan çekilirken arkalarında klozet kapaklarına, kapılara ve oyuncak ayılara yerleştirmiş ve dokunulduğunda infilak edecek şekilde tasarlanmış patlayıcılar bıraktıkları ortaya çıkarılmıştı.

Buça'dan geri çekilme esnasında ise Volodimir Zelenski, Rus birliklerinin şehrin dört bir yanına mayınlar ve tuzaklar döşediği yönünde uyarılarda bulunuyordu. Hatırlanacağı üzere savaşın ilk günlerinde Rus ordusu Kiev'e doğru ilerlerken Buça'nın da kontrolünü ele geçirmişti. Daha sonra birlikler nisan başında geri çekildiğinde, toplu mezarlar ve Rus ordusunun yaptığı katliamın boyutları ortaya çıktı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Buça'da ortaya çıkan tabloyu “korkunç” olarak nitelendirirken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaşananları “içlerine oturan bir yumruk” olarak nitelendirdi. Ukrayna, Buça'da yaşanan katliama ilişkin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden soruşturma talebinde bulundu.

*Vice (Russian Soldiers Planted Grenade Inside a 10-Year-Old Ukrainian’s Piano, Mom Says), iNews (Russian troops stuff washing machines with lethal booby trap grenades, according to British bomb expert) The Washington Post (The Libyan war’s lethal legacy: booby-trapped teddy bears, toilets and soda cans)

Kaynak: Web Özel

Rusya Ukrayna savaşı