Kolonya dünya basınında! "Türklerin gizli silahı"

koronavirüs
Kolonya dünya basınında! "Türklerin gizli silahı"

AFP haber ajansı, koronavirüsün Türkiye'de de görülmesi üzerine kolonyaya yönelik talebin arttığını, kolonyanın bir anda nasıl salgınla mücadelede 'gizli silah' haline geldiğini yazdı.

Fransız haber ajansı AFP'nin haberinde, Türkiye'de kolonyanın misafirlikte, berberde, hatta bir restoran ve otobüs yolculuğunda da kullanılan ritüel olduğunu, misafirperverliğin ve hijyenin göstergesi olduğu, hemen her Türk evinde, buzdolaplarında görüldüğünü belirtirken, şimdi bu geleneksel kullanımın koronavirüsle mücadelede de yer edindiğini ifade etti. 

Yüksek derecede alkol içerdiği için pek çok Türk'ün kolonyayla ellerini ve yüzlerini temiz tutmaya çalıştığını ve böylece virüse yakalanma riskini önlediklerine inandığını, özellikle koronavirüsün görülmeye başladığı ilk günlerde Eminönü'nde Mısır Çarşısı civarındaki kolonya mağazalarında uzun kuyruklar oluştuğunu, salgının yayılmasıyla stokların tükendiğini, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'kolonyanın el dezenfektanı olarak kullanılabileceği' açıklamasının ardından kolonyaya talebin daha da arttığı kaydedildi.

Türkiye'nin önde gelen kolonya üreticilerinden Eyüp Sabri Tuncer ile de görüşen AFP, firmanın geçen haftalarda on binlerce sipariş aldığını aktardı. Firmanın genel müdür yardımcılarından Atilla Arıman, "Müşterilere sağlıklı bir teslimat yapabilmek için, online siparişleri geçici olarak askıya aldık" dedi.

AFP, Türkiye Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Bülent Ertuğrul'un görüşüne de yer verdi; Ertuğrul, "Eğer su ve sabun yoksa en az yüzde 60 oranında alkol içeren bir dezenfektan iş görebilir. Alkol iyi bir çözücüdür, viral zarfı yok eder. Bildiğimiz kadarıyla kolonya en az yüzde 70 alkol içeriyor. İşte bu nedenle koronavirüse karşı iyi bir dezenfektan" dedi.

Türkiye'de dün itibariyle vaka sayısı 1872, toplam can kaybı ise 44. 

kolonya haberler koronavirüs