Köle tacirinin heykeli yıkıldı, yerine siyahi protestocunun heykeli dikildi

Köle tacirinin heykeli yıkıldı, yerine siyahi protestocunun heykeli dikildi

Siyahi George Floyd'un ölümünün ardından protestocular Birleşik Krallık'ın Bristol kentindeki köle taciri Edward Colston'ın heykelini denize atmıştı. Yerine ırkçılık karşıtı siyahi kadın protestocunun heykeli dikildi.

ABD'de polisin siyahi Amerikalı George Floyd'u öldürmesinin ardından bu ülkenin yanı sıra bazı Avrupa ülkeleri de ırkçılığın damga vurduğu tarihlerini tartışmaya başladı. İngiltere’nin imparatorluk ve sömürgecilik tarihine ait heykeller ülkede tartışma konusu olsa da ülkenin batısındaki liman kenti Bristol'da ırkçılık karıştı göstericilerin, köle taciri Edward Colston'ın (1636-1721) heykelini iple çekerek devirmesinin ve denize atmasının ardından yeni boyut kazandı. 

Köle ticaretini uzun yıllar elinde tutan Kraliyet Afrika Şirketinin yönetiminde rol aldığı sürede, 100 bin Afrikalının Atlantik ötesindeki İngiliz sömürgelerine köle olarak taşınmasından sorumlu "iş adamı" Colston, kirli ticaretten kazandığı parayı Bristol ve Londra’da "hayır işlerine" harcamasıyla tanınıyor. Bu nedenle sadece heykeli yok, pek çok sokak ve bina da onun adını taşıyor.

Köle tacirinin heykeli yıkıldı, yerine siyahi protestocunun heykeli dikildi - Resim : 1

Tarihi kayıtlara göre, Colston'ın ticaretini yaptığı 100 bin Afrikalıdan 20 bini daha gemi yolculuğu sırasında hayatını kaybetti. Bunların bir kısmını da gemide baş gösteren gıda ve su kıtlığı nedeniyle güverteden denize atılarak "kurtulunanlar" oluşturdu.

Göstericilerin, köle tacirinin heykelini suya atması bu uygulamaya, heykelin göğsüne kan kırmızı boyayla yazılan "Siyah Hayatlar Önemlidir" ibaresi ise kölelerin göğsüne dağlanan şirket adlarına gönderme niteliği taşıyor.

Köle tacirinin heykeli yıkıldı, yerine siyahi protestocunun heykeli dikildi - Resim : 2

SİYAHİ KADIN PROTESTOCUNUN HEYKELİ DİKİLDİ

Colston'un yıkılan heykelinin yerine, sihahi protestocu Jen Reid'in heykeli dikilip, plakaya "Siyahilerin hayatı hala önemli" yazıldı. Sanatçı Marc Quinn ile kadın protestocunun fikir üzerinde haftalardır gizlice çalıştığı aktarıldı. Quinn, "Sanatı dünyayla birleştirmenin her zaman işimin bir parçası olduğunu hissettim. Jen heykelin önünde durup yumruğunu kaldırdığında heykeli yaratmıştı, biz de ona vücut verdik" dedi.

Heykelin önünde yumruğunu kaldırarak poz veren Reid, "Bu gerçekten inanılmaz. Cesaret gerektiriyor." derken, Jen Reid’in kızı, "Bunu görmek inanılmaz. Hareketi temsil ettiği için çok gururlu" dedi.

Edward Colston George Floyd köle taciri