Koalisyonlar ülkesi İtalya yeniden sandık başına! İlk kadın başbakan yolda... Berlusconi yeniden sahnede... Aşırı sağ büyüyor!
Yıllardır koalisyonlar ile yönetilen İtalya pazar günü sandığa gidiyor. Aşırı sağın güçlendiği ülkede Giorgia Meloni'nin yeni başbakan olması bekleniyor. Berlusconi yeniden siyaset sahnesine çıkarken seçim ekonomi ve göçmenler gündeminin gölgesinde düzenlenecek.
Can Mumay - Cihat Aslan
25 Eylül pazar günü Avrupa önemli bir seçim sınavı daha verecek. Almanya’da sol iktidara gelirken, Fransa’da Le Pen’in sürpriz atağına karşı Macron koltuğunu koruyabilmişti. Fransa’da aşırı sağın güçlenmesinin ardından, benzer bir durumun İtalya’da da olması gündemde. İtalya, Draghi hükümetinin görevi bırakmasıyla yeni kabinesini arıyor.
Anketlerde kurt siyasetçi Silvio Berlusconi’nin partisi Forza İtalia’nın da içinde olduğu sağ blok önde gözüküyor. Kuzey Ligi ve İtalya’nın Kardeşleri Partisi'nin de bulunduğu koalisyon 9 Eylül itibarıyla düzenlenen anketlerde yüzde 47 ile ipi göğüsleyecek gibi duruyor.
Orta-sol koalisyon olarak bilinen Demokratik Parti etrafında şekillenen blokun oyların yüzde 28'ini alacağı düşünülüyor. Pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi İtalya seçimleri de geçim sıkıntısı ve göçmen meselesi ajandasında gerçekleşiyor.
PARTİSİNİN OYUNU YÜZDE 25'E ÇIKARDI
Bu seçimlerde öne çıkan isim ise İtalya’nın Kardeşleri partisinin lideri 45 yaşındaki Giorgia Meloni. Meloni, bloğun kazanması durumunda ülkenin ilk kadın başbakanı olacak. Kendisine ilk kez bakanlık görevi veren kişi ise Silvio Berlusconi idi. Meloni, aşırı sağa kayabilen göçmen karşıtı söylemleri ile partisinin oyunu 2018’de alınan yüzde 4’ten yüzde 25’ler seviyesine çekmeyi başardı, bu da partisini sağ bloğun en güçlüsü yaptı.
Kuzey Ligi’nin lideri Matteo Salvini, son yıllarda aşırı sağın ülkede bayrak tutan ismi olurken, bu seçimlere kendisinden dört yaş küçük Meloni’nin gölgesinde giriyor. Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise 85 yaşında ve sağlığının eskisi kadar aktif politika yapmaya elverişli olmadığı söyleniyor, sağ blokta en az oy alması beklenen parti onunkisi (Forza İtalia) ancak koalisyonda olması hükümete avantajlar da sağlayabilir.
İlk kez 1994 yılında Başbakanlık koltuğuna oturan Berlusconi’nin son hükümeti 11 sene önce, İtalya borç krizi ve seks partisi skandallarının gölgesinde dağılmıştı. 2013 yılında vergi kaçırmaktan hüküm giyen, 2016’da kalp ameliyatı geçiren ve 2020’de Covid olan bu politikacının siyaset sahnesinde yeni görevi koalisyonda küçük ortaklık.
TOPLUMUN SİYASİ YAPISI TEK PARTİ İKTİDARINA MÜSAİT DEĞİL
İtalya koalisyon hükümetlerinden sıkılmış ve bunu engellemek isteyen bir ülke ancak seçim kanunları ve toplumun siyasi yapısı tek parti iktidarına müsait gözükmüyor. Seçimler tamamlandıktan sonra yeni hükümetin resmi olarak kurulma çalışmalarının parlamentonun açıldığı 13 Ekim gününde başlaması bekleniyor.
Haberglobal.com.tr’ye konuşan ve 2014-2016 yılları arasında Türkiye’nin Roma Büyükelçisi olarak görev yapan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin’e göre; İtalya Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda stratejik tercihte bulunmuş bir ülke.
Aydın Adnan Sezgin, İtalya’da hükümet değişse dahi dış politikasında çok bir farklılık olmayacağını söyleyerek Türkiye ile yeni hükümetin temaslarına ilişkin, “İtalya’nın gerçekleri ve çıkarlarına göre belirlenmiş bir dış politika geleneği mevcuttur. Başlangıçta böyle alışma sürecinde sıkıntılar yaşanabilir, burada büyük bir sarsıntı yaşanacağını sanmıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
'KOALİSYON YÖNETİLEMEZ HALE GELMESİNE YOL AÇMIYOR'
Sezgin, Türkiye’nin AB içindeki büyük ülkelerden ilişkilerin her zaman en iyi İtalya ile olduğunu söylüyor. Sezgin, “İtalya'da siyaset her zaman çok hareketli olmuştur. Ama temel ilkeler açısından partiler arasında ve toplum içinde kesin mutabakatlar bulunduğundan bunlar ülkenin yönetilmez hale gelmesine yol açmıyor” demekte.
İtalya AB içindeki en borçlu ülkelerden biri. Ülke borcunun GSYH’ya oranı yüzde 150’nin üzerinde. Göreve gelen her siyasi ülkenin borcunu düşüreceği sözünü veriyor. Sezgin, “Yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen İtalyan ekonomisi temelde güçlü bir sanayi ve tarımdır. O yüzden hükümetlerin istikrarsızlığı, mutlaka ülkenin istikrarsızlığına düşmesine yol açmaz. Bizdeki istikrarsızlıklardan biraz farklıdır” diyor.
'TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ...'
Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçen Yavaş, hükümet değişikliği olasılığında Türkiye’yle olan ilişkilerin iki noktada ele alınabileceğine dikkat çekti.
Doç. Yavaş, "Türkiye ve İtalya iki önemli ticaret ortağı ve yıllardır süregelen ticari ve ekonomik ikili ilişkiler çerçevesinde önemli alanlarda işbirlikleri mevcut. Bu açıdan bir değişim olması beklenmeyebilir. Öte yandan, Meloni, Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik karşıt söylemleriyle, diğer Avrupa’daki diğer aşırı sağ parti liderleriyle benzerlik gösteriyor" dedi.
İtalya'da koalisyonların ömrünün çok uzun sürmediğinden bahseden Yavaş, "Bir de diğer partilerin ve parti liderlerinin bundan sonra izleyeceği politikaları ve tutumları da önemli. Örneğin, söz konusu merkez sağ partileri, dış politika konularında olduğu gibi anlaşmazlığa düşebiliyorlar" şeklinde konuştu.
Ek kaynaklar: Euronews, Reuters
Kaynak: Web Özel