KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan 'iki devletli çözüm' mesajı

KKTC Ersin Tatar

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Haber Global'de açıklamalarda bulundu. Tatar, BM'deki Kıbrıs görüşmesi öncesi net mesaj vererek, "Kıbrıs'ta zaten iki devlet var. Biz diyoruz ki; iki devlet, işbirliği içinde, yan yana yaşayalım" dedi. 

Kıbrıs meselesiyle ilgili BM himayesinde Mart ayının ilk haftasında, New York'ta başlaması beklenen yeni görüşmeler öncesinde Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi "iki devletli çözüme yokuz" açıklamasında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, son grup toplantısındaki açıklamasında "Kıbrıs'ta iki devletli çözüm dışında çözüm kalmamıştır, artık federasyon mederasyon yok" demişti. 

CUMHURBAŞKANI TATAR, HABER GLOBAL'DE KONUŞTU, NET MESAJ VERDİ

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in "Türkiye'nin iki devletli çözüm önerisini kabul etmiyoruz" sözlerine ilişkin Haber Global'de açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC'nin tutumuna ilişkin net olarak 'iki devletli çözüm' mesajı verdi.

Tatar, şunları söyledi: 

"Bu saatten sonra biz bu işi tehlikeye sokamayız. Federasyon denilen şey, bir kere ilk tek egemenlik, zaman içinde o hakimiyetin kuzeye de yansıtılması ve 5-10 sene içinde Türkiye'nin buradan çekilmesini talep edecekler. Yunanistan garantörlüğün modası geçti diyor, Türkiye'nin bir hakkıdır bu. Bundan neden vazgeçsin Türkiye. Bu Türkiye'nin hakkıdır, bunun kararını verecek Kıbrıslılar da değildir. Fransa'nın, İngiltere'nin başkalarının ne işi var? Türkiye zaten buranın sahibidir. Burası Türk gölü gibiydi. Bizim elbette buradaki varlığımızı, sağlam bir temelle sürdürmemiz lazım. KKTC'nin egemenliği biz de olacak, söz sahibi olacağız. Türkiye'nin de tecrübeleri ile buradaki halka yardımcı oluyor. 

"MÜZAKERELERE YENİ DÜŞÜNCELERLE GİDECEĞİZ"

Türkiye'nin desteği çok önemli. Buranın garantör ülkesidir. Bizim anavatanımızdır. Bu bölgenin lider ülkesi olduğu için zaten söz sahibi. İki devletin altında, Kıbrıs Türk halkının mücadelesi ve Türkiye'nin desteği yatıyor. Zaten 1963'ten beri devletler kendilerini yönetiyorlar. Ayrı bir halkız. Bugün Kıbrıs'ta yaşayan 400-500 bin vatandaşımızın üzerinde, iki katı kadar Türkiye'de, İngiltere'de oralarda yaşayan insanlarımız var. Bütün bunlara bağlı olarak biz de kendi geleceğimizi tayin etmek ve devlet olma egemenliğine, bunun vereceği haklara sahip olmak en doğal hakkımızdır. Ben de hayatım boyunca iki devlet dedim. Maraş'ın açılmasını savundum. Müzakerelere yeni düşünceler ile gideceğiz.

"BİZ EGEMENLİĞİMİZİN TANINMASINI İSTİYORUZ"

Bizim fikir birliğimizi onlar da görsünler bakalım ne diyecekler. Bir anlaşma olabilmesi için iki tarafın da onay vermesi lazım. Müzakere olacaksa evet biz varız ama böyle varız. Resmi müzakere süreci olacaksa ancak o şekilde gideriz. Bir çözüm dayatılırsa yine çatışma çıkar. Biz egemenliğimizin tanınmasını istiyoruz. Türkiye de bizim arkamızda. 

"BİZ DİYORUZ Kİ; İKİ DEVLET, İŞBİRLİĞİ İÇİNDE YAN YANA YAŞAYALIM"

Ben Rum tarafından şu anda bunu kabul edeceklerini düşünmüyorum. Türkiye buradan gidecek, tek egemen, federasyon dedikleri, iki toplumlu, zaman içinde egemenliklerini buraya yayabilecekleri bir ortam. Dolayısıyla böyle bir tehlikeye 'evet' demeyeceğiz. Kıbrıs'ta zaten iki devlet var. Mal konusu var, sınırlar konusu var, her meselede büyük sıkıntılar doğar. Biz diyoruz ki; iki devlet, işbirliği içinde, yan yana yaşayalım."

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan Ersin Tatar KKTC BM Yunanistan