Kızıldeniz'de 'kızıl kıyamet' korkusu... Husiler, ABD'yi uyardı

Kızıldeniz Husiler Yemen
Kızıldeniz'de 'kızıl kıyamet' korkusu... Husiler, ABD'yi uyardı
Fotoğraf: DepoPhotos

Yemen'in kuzeyini kontrolü altında bulunduran Husi milislerinin lideri Abdülmelik el Husi Kızıldeniz'i yeni bir savaş alanına çevirmeme konusunda ABD'yi uyardı.

İran destekli milislerin lideri, ABD'nin Kızıldeniz'de uluslararası bir misyon oluşturulduğunu duyurması üzerine, "Eğer Amerikalılar gerilimi daha da artırmaya, müdahil olmaya ve aptallık yaparak ülkemizi hedef almaya niyetliyse, biz de onları hedef alacağız" dedi.

Husilere ait El Masira televizyonuna konuşan el Husi "Amerikan savaş gemilerini, Amerikan çıkarlarını ve Amerikan denizciliğini füze ve insansız hava araçlarımızın hedefi haline getireceğiz" diye konuştu.

ABD tarafından oluşturulan uluslararası deniz gücüne katılan diğer ülkelere de uyarıda bulunan el Husi, ABD'nin attığı adımı büyük bir tehlike olarak değerlendirdi. El Husi, ABD'nin Yemen'e asker göndermesi halinde, Afganistan ve Vietnam'ın çok kötüsüyle karşılaşacağını savundu.

ABD Savunma Bakanlığı, bu hafta başında, Kızıldeniz'de Husilerin ticaret gemilerine yönelik saldırılarına karşı Refahı Koruma Operasyonu (Operation Prosperity Guardian) oluşturulduğu bildirmişti.

Ortak Deniz Kuvvetleri ve 153'üncü Görev Gücü'nün çatısı altında oluşturulan yeni uluslararası misyona ilk etapta 10 ülke katılıyor. Bu ülkeler ABD, Fransa, Birleşik Krallık, Bahreyn, Kanada, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya ve Seyşeller.  Ortak Deniz Kuvvetleri bünyesinde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 39 ülke yer alıyor.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaşta Gazze Şeridindeki Filistinlilere destek olmayı amaçladıklarını belirten Husi milisleri, haftalardır Kızıldeniz'de İsrail'e giden ticarî gemilere saldırılar düzenliyor.

ABD Savunma Bakanlığının verdiği bilgilere göre, Husi milisleri 10 ticarî gemiyi hedef alan insansız hava araçları ve füzelerle 100'den fazla saldırı düzenledi.

Husi milisleri saldırıları sürdüreceğine işaret ediyor. Milislerin üst düzey bir yöneticisi bu hafta içinde yaptığı açıklamada, "İsrail suç işlemeye son verdiği ve işgal altındaki Gazze Şeridindeki halka gıda, ilaç ve yakıt ulaştığı takdirde" saldırıları sonlandıracaklarını söyledi.

Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı, gemilerin güzergahında önemli bir rol oynuyor. Dünya ticaretinin yüzde 12'si Kızıldeniz’den geçiyor.

 

Kaynak: Haber Global TV