'Kıyamet Buzulu'ndan kötü haber

AJANS BİZİM
Antarktika
'Kıyamet Buzulu'ndan kötü haber

Araştırmaya göre, büyük bir Batı Antarktika buzulu, tahminlerden daha fazla oranda sıcak denizaltı akıntılarına maruz kalıyor.

Thwaites Buzulu, buz tabakasının erimesiyle deniz seviyesinin yükselmesine ilişkin felaket tahminleri nedeniyle "Kıyamet Buzulu" olarak biliniyor. Çalışma, "Thwaites Buzulu'nun karaya oturmuş buzunun kilometrelerce altında gelgit frekanslarında meydana gelen deniz suyu girişleri" nedeniyle "şiddetli erime" olduğuna dair yeni kanıtları belgeliyor.

Buzulun yılda 3 kilometre geri çekildiği tahmin edilirse, erime küresel deniz seviyesindeki yükselme tahminlerini sıfırlayabilir. Thwaites ayrıca Batı Antarktika'daki diğer buzlar için doğal bir baraj görevi görüyor. Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) verilerine göre, yeterince erir ve ardından gelen buz okyanusa salınırsa, Miami, New York City ve New Orleans'ın bazı bölgelerini su altında bırakmaya yetebilir.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan çalışmada belgelenen sürecin, önceki buzul erimesi modellerinin sonuçlarını hızlandıracağı tahmin ediliyor.

Çalışmayı yöneten Kaliforniya Üniversitesi Irvine'den buz bilimci Eric Rignot USA Today'e yaptığı açıklamada, "Su, düşündüğümüzden çok daha uzun mesafeler boyunca buzun altına nüfuz edebiliyor, Suyun kilometrelerce ilerlediğini görmek omurgamızdan aşağı bir şok dalgası gönderiyor" dedi.

Ontario'daki Waterloo Üniversitesi'nden Christine Dow, "Thwaites Antarktika'daki en dengesiz yer ve deniz seviyesinin 60 santimetre (2 fit) yükselmesine eşdeğer bir değer içeriyor. Endişemiz, buzulun değişim hızını hafife alıyor olmamızdır ki bu da dünyanın dört bir yanındaki kıyı toplulukları için yıkıcı olacaktır" diye konuştu.

Rignot, buzulun mevcut hızıyla tamamen erimesinin yüzyıllar olmasa da on yıllar alacağını söylerken, insan yönetimine duyulan ihtiyaca dikkat çekti. Rignot, "Cevabın bir kısmı da iklimimizin ısınmaya devam edip etmemesine bağlıdır ki bu da tamamen bize ve gezegeni nasıl yönettiğimize bağlıdır" dedi.