Kırgızistan bayrağında değişikliğe gitti
Kırgızistan Parlamentosu, Kırgız bayrağındaki güneş sembolünü değiştirdi.
Kırgızistan’ın 1992 yılında SSCB’den bağımsızlığını kazanmasıyla tanınan bayrağında kırmızı fon üzerinde güneşi temsil eden Tunduk'u (yurt çadırının tepesi) çerçeveleyen sarı renkli dalgalı ışınlar vardı. Yeni kabul edilen ulusal bayrakta güneşi simgeleyen sarı renkli ışınlar dalgalı değil, düz olarak resmedildi.
Kırgız bayrağındaki sarı renkli dalgalı ışınların ülkenin sembolü olmayan ayçiçeğine benzediği tartışmaları yaşanıyordu.
Hükümetin parlamentoya sunduğu bayraktaki sembolün değiştirilmesi teklifine 59 milletvekili evet oyu verirken sadece beş milletvekili karşı çıktı.
Hükümet, ulusal bayrağın mevcut haliyle yer aldığı her türlü resmî belgenin son kullanma tarihine kadar geçerli olacağını belirtti.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, kendi inisiyatifi üzerine bayrağın değiştirildiğini söyledi.
Caparov, “Bundan önce toplumda bayrağımızın ayçiçeğine benzediği ve bu ortamda ülkenin dizlerinden doğrulamayacağı yönünde yaygın bir görüş vardı. Bizi ziyarete gelen yabancıların muhtemelen ayçiçeğinin ülkemizde çok miktarda yetiştiğini söylediği durumlar bile olmuştur” dedi.
Kırgız yetkililere göre, doğrudan gelen ışınlar, bayraktaki sembolün güneşe daha çok benzemesini sağlayacak.
Kırgızistan bayrağı, 3 Mart 1992'de kabul edilmişti. Üzerindeki kırmızı renk yiğitlik ve cesareti, güneş yaşamın sonsuzluğunu, huzurun ve zenginliği, yurtların çatıları ise yuva ve misafirperverliği simgeliyor.
Yukarıdaki bayraklardan ilki var olan bayraktı. Güneşin uçlarının dalgalı olması nedeniyle ayçiçeğine benzediği için değiştirildi.
İkinci bayrak kirpiye benzetildiği için destek görmedi.
Üçüncü bayrakta ise Türk bayrağının kırmızısına yakın bir renk kullanıldı, ancak bu bayrak da destek görmedi.
Dördüncü ve son bayrak ise Kırgızistan'ın yeni bayrağı oldu.
Kaynak: Ajans Bizim