Uydu görüntüleriyle Kim Jong Un için cenaze töreni iddiası

Uydu görüntüleriyle Kim Jong Un için cenaze töreni iddiası

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un hayatına kaybettiğine ilişkin iddiaların ardından, başkent Pyongyang'da Kim İl-sung Meydanı'nda yapılacağı öne sürülen cenazede yapılacak geçiş töreni için geçici yapıların inşa edildiği belirtildi.

Dünyayı sürekli füze denemeleri ile korkutan ve koronavirüs salgını sırasında bile yeni denemeler gerçekleştiren Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un sağlık durumundaki sır perdesi hala gizemini koruyor. İngiliz medyasının anlık uydu fotoğraflarına dayandırdığı haberinde, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un hayatını kaybettiği iddialarının ardından başkent Pyongyang'ın ana meydanı olan Kim İl-sung Meydanı'nda, Kim Jong Un için yapılması planlanan cenazenin geçit töreni için geçici yapıların inşa edildiği öne sürüldü. Uydu fotoğraflarının 18 Nisan'dan sonra çekildiği ifade edildi.

ÖLDÜ İDDİALARI ARTIYOR

Kuzey Kore lideri Kim hakkında son haftalarda sağlığının yerinde olmadığı veya öldüğü yönünde söylentiler ortaya atılmıştı. Kim'in durumu hakkında tavsiyede bulunmak üzere bir grup Çinli doktorun bu ülkeye gittiği ileri sürülmüş, Kuzey Kore liderinin 12 Nisan'da kardiyovasküler bir operasyon geçirdiği ve iyileşme sürecinde olduğu yönünde haberler çıkmıştı. Hong Kong Uydu Televizyonu, Kim'in öldüğünü duyurmuş, bu haber ise herhangi bir yetkili tarafından doğrulanmamıştı.

Kim İl-sung Meydanı'nda inşa edilen söz konusu geçici yapıların ise Kim Jong Un 'cenaze' töreni sırasında yapılacak geçiş töreni için olabileceği ifade edildi. 2011 yılında, Kim Jong Un'un babası Kim Jong-il için de askeri geçiş töreni düzenlenmişti.

ÇİN: HAKKINDA BİLGİ YOK

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Kuzey Kore liderinin akıbeti hakkında bilgilerinin olmadığını, nerede olduğunu ya da sağlık durumunu bilmediklerini ifade etti.  

GÜNEY KORE: HAYATTA VE İYİ 

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in üst düzey dış politika danışmanı Moon Chung-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un hakkında çıkan ölmüş olabileceğine dair söylentilere ilişkin CNN'e açıklama yaptı.  

"Hükümetimizin pozisyonu sabit. Kim Jong-un, hayatta ve iyi. 13 Nisan'dan bu yana Wonsan bölgesinde kalıyor. Şimdiye kadar herhangi bir şüpheli hareket tespit edilmedi." ifadesini kullandı. 

'İNŞAAT ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR ETTİ' İDDİASI 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, ülkenin doğu kıyısında yeni bir turistik bölgenin inşaatında çalışan işçilere teşekkür ettiği bildirildi. 

Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın Kuzey Kore gazetesi Rodong Sinmun'a dayandırdığı habere göre, Kim, doğu kıyısında yer alan Wonsan-Kalma turistik bölgesinin inşaatında çalışanlara duyduğu minneti dile getirdi.  

Güney Kore Birleşme Bakanı Kim Yeon-chul, başkent Seul'da düzenlenen bir forumda yaptığı açıklamada, aldıkları istihbarata göre Kuzey Kore'yle ilgili herhangi "olağandışı bir durum" olmadığını ifade etti.  

Kim Jong-Un Kuzey Kore Pyongyang haberler cenaze töreni son dakika haber