Kendi koyduğu kurala uymayan Alman bakana Türkiye ziyareti sonrası tepki yağdı

Kendi koyduğu kurala uymayan Alman bakana Türkiye ziyareti sonrası tepki yağdı

Başta Türkiye olmak üzere 130 ülkeyi riskli bölge ilan eden ve test yaptırmadan dönenleri Almanya'ya almayan Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Ankara'dan test yaptırmadan dönmesi ülkede tartışma yarattı

Almanya'nın belirlediği kurala göre, Türkiye'den Almanya'ya gideceklerin ülkeden çıkmadan test yaptırıp, test sonucunu da uçak şirketlerine ibraz etmek zorunda olduğu, kara yoluyla gideceklerin ise ülkeye girişlerde bağlı bulundukları sağlık müdürlüğüne bildirim yapacağı duyurulmuştu.

Ancak dün Doğu Akdeniz konusunda dün önce Atina'ya, ardından Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Ankara'ya giden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya’ya döndüğünde hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. 

Maas’ın Türkiye’den dönmeden önce koronavirüs testi yaptırmadığının ortaya çıkmasının ardından çok sayıda Alman ve Türk, Maas'a tepki gösterdi. Birçok Alman, Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesine şikayet mesajı yazdı. Sosyal medyada da çok sayıda kullanıcı Maas’ı sorumluluk almaya davet ederek çok sert bir dille eleştirdi.

"Kendi koyduğun kurala uy Maas. Test yaptırmadan ve negatif sonuç almadan geldin. Bizi riske atıyorsun. Test yaptırmadıysan, 14 gün karantinada kalacaksın" tepkisi gösterilirken, sosyal medya kullanıcılarından gelen tepkiler şöyle oldu:

Jürgen: "Maas 14 gün karantinada kalmalı. Yoksa kurallar, risk bölgesine giden politikacılara geçerli değil mi? Siz de kendi koyduğunuz seyahat uyarısına uyamıyor musunuz?"

Thomas Dolch: "Bay Maas bu koronavirüs döneminde her yere gidiyor. Bizlere de bulaştırabilir. Çünkü virüsü Almanya’ya taşıyabilir"

Andy Hofer: "Şimdi bay Maas ya test yaptırmalı ya da karantinaya girmeli"

Ali Osman Yayla: "Sayın Maas, Almanya'ya gelmeden test yaptırmalıydı. Yaptırmadıysa karantinaya girmeli"

Erol Yıldız: "Belki de Maas virüsü Almanya’dan götürdü. Artık virüs her yerde"

ALMANYA SEYAHAT UYARISINI UZATTI

Alman hükümetinin 160'dan fazla ülkeye seyahat uyarısının süresini 14 Eylül'e kadar uzatıldığı bildirildi. Bazı bölgeler hariç Türkiye de seyahat uyarısı yapılan ülkeler arasında bulunuyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 17 Mart'ta 200 civarında ülkeye seyahat uyarısı yapmıştı. Haziran ayında, Avrupa Birliği ülkeleri ile Schengen Bölgesi'nde bulunan İngiltere, Andorra, Monako, San Morina ve Vatikan'a yönelik  seyahat uyarıları kaldırılmıştı. Ancak aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 160'dan fazla ülkeye yönelik seyahat uyarısının 31 Ağustos'a kadar geçerli olması kararı alınmıştı. 

KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ KARŞITI PROTESTO YASAKLANDI

Almanya’nın başkenti Berlin’de 29 Ağustos Cumartesi günü için planlanan ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirlerin protesto edileceği gösteriler yasaklandı.

Açıklamada, 1 Ağustos’ta aynı amaçla yapılan gösterilere katılanların bilinçli olarak hijyen kuralları, sosyal mesafe ve diğer şartlara uymadıklarının görüldüğü anımsatıldı.

Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Andreas Geisel, kararın insanların toplanma özgürlüğüne karşı değil, salgından korunmak için verildiğini ifade ederek ülkede Kovid-19 vakalarının arttığına işaret ederek "Böyle bir davranış kabul edilemez. Devlet kasıtlı olarak aldatılmaz." ifadesini kullandı.

 

Almanya Heiko Maas seyahat yasağı koronavirüs testi çavuşoğlu haber