Kazakistan lideri Tokayev halka seslendi: Teröristlere uyarı yapılmadan ateş açılması emir verdim

Kazakistan

Kazakistan'da şiddet olaylarına dönüşen protestolarda 26 silahlı göstericinin etkisiz hale getirildi, 3 bin kişi gözaltına alındı. Halka seslenen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev, "Teröristlere uyarı yapılmadan ateş açılması emir verdim. Teslim olmayan saldırganlar yok edilecek" dedi.

Kazakistan, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarına zam yapılmasıyla sokaklara dökülen protestocuların hükümet binalarını basıp ateşe vermesinin ardından son yılların en büyük krizini yaşıyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev, iç karışıklığa teslim olan ülkedeki son durumla ilgili ulusa seslendi.

Teröristlerin bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu belirten Kazak lider,  “Kolluk kuvvetlerine ve orduya, teröristlere karşı uyarı yapmadan öldürmek için ateş açma emri verdim” dedi. 

'20 BİN HAYDUT ALMATI'YA SALDIRDI'

“20 bin haydut Almatı’ya saldırdı ve buradaki devlet binaları tahrip ettiler. Teslim olmayan saldırganlar yok edilecek” diyen Tokayev, protestocularla müzakere masasına oturulması çağrılarına ilişkin şunları ifade etti:

“Teröristlerle görüşmemiz gerektiğine dair yurt dışından yapılan çağrılar ahmaklık. Kazakistan hükümetinin teröristlerle müzakere masasına oturmaya niyeti yok.” 

Kendi çağrısı ile Kazakistan’a ‘çok çabuk bir şekilde’ barış güçlerini gönderen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkelerinin devlet başkanlarına teşekkür eden, Kazakistan lideri, barış güçlerinin ülkesinde ‘belirli ve kısa bir süre için bulunacaklarını’ kaydetti.

26 SİLAHLI GÖSTERİCİNİN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Kazakistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şiddet olaylarının bastırılması kapsamında yürütülen operasyonlarda 26 silahlı göstericinin etkisiz hale getirildiği, 18 kişinin de yaralandığı bildirildi. Gözaltına alınanların sayısının ise 3 bini aştığı aktarıldı. Açıklamada şiddet olaylarında 18 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği, 748 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Kaynak: Haber Global TV

Kazakistan Kasım Cömert Tokayev