Kasım Süleymani'nin kızı Hizbullah yöneticisinin oğluyla evlendi

Kasım Süleymani'nin kızı Hizbullah yöneticisinin oğluyla evlendi

3 Ocak günü ABD tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin kızı Zeynep Süleymani, Lübnan Hizbullahı Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin'in oğlu Rıza Safiyuddin ile evlendi.

İranlı komutan Kasım Süleymani’nin kızı Zeynep Süleymani, Lübnan Hizbullahı Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin’in oğlu Rıza Safiyuddin ile evlendi.

Haberi, 2008’de suikast sonucu öldürülen eski Hizbullah komutanı İmad Fayiz Muğniye’nin kızı Zeynep Muğniye Instagram hesabından duyurdu.

Muğniye’nin paylaşımı İran ve Lübnan’da geniş yankı uyandırırken, iki ismin evlendiğine dair resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 3 Ocak'ta İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklıyla 10 kişi hayatını kaybetmişti.

SÜLEYMANİ'NİN KIZI: BABAMIN İNTİKAMINI KİM ALACAK?

"BABAMIN İNTİKAMINI KİM ALACAK?" DİYE SORMUŞTU

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kasım Süleymani'nin Tahran'daki evine taziye ziyaretinde bulunarak, Süleymani'nin eşi ve çocuklarına başsağlığı dileklerini ilettiğinde, Süleymani'nin kızının İran Cumhurbaşkanı'na "Babamın intikamını kim alacak?" dediği, Ruhani'nin ise "Endişelenme, suikastin intikamı alınacak." yanıtı verdiği görülmüştü.

KIZI ZEYNEP: İNTİKAMINI ALACAĞIZ

Lübnan’dan Hizbullah’a bağlı yayın yapan Al-Manar TV kanalına konuşan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin kızı Zeynep Süleymani, "Babama rakip olamazsın, bu yüzden onu füzelerle hedefledin. Öyle olsaydın, onunla yüzleşebilirdin. Babamın şehitliği bizi asla kırmayacak ve sonuna kadar intikam arayacağız. Babam için intikam alacağından emin olduğum Hasan Nasrallah'ı selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, Afganistan'dan Irak'a, Suriye'den Lübnan'a İran'ın bölgedeki politikalarını belirleyen en önemli isimlerden biri olarak biliniyordu.

Kasım Süleymani, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2007'de getirilen uluslararası seyahat yasağına rağmen Suriye ve Irak başta olmak üzere bir çok noktada İran'ın askeri operasyonlarını yönetiyordu.

Kasım Süleymani arada hiçbir kişi ya da birim olmadan, doğrudan doğruya İran devletinin en üst otoritesi lider Hamaney'e bağlıydı.

LÜBNAN'DA HİZBULLAH'I SİLAHLANDIRDI 

Lübnan'da Hizbullah ile çalışan Süleymani, 2006'da İsrail'in Hizbullah'ın bir İsrail askerini kaçırdığı gerekçesiyle Lübnan'a saldırmasıyla başlayan "33 Günlük Temmuz Savaşı'nda da Hizbullah'ın eğitim ve silahlandırılması sorumluluğunu yürüttü.

SURİYE VE IRAK'TAKİ ROLÜ 

Süleymani'nin ülke içerisinde bulunan Hizbullah ve diğer Şii milis güçlerine sağladığı askeri strateji sayesinde Esed güçlerinin takviye edilmesi sağlandı ve muhalifler tarafından ele geçirilen bazı şehirler ve kasabalar da yeniden rejimin kontrolüne geçti. Kasım Süleymani'nin yardımcısı Hüseyin Hemedani, Ekim 2015'te Halep'te terör örgütü DEAŞ tarafından öldürüldü.

Süleymani, Irak'ta terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele için kurulan Haşdi Şabi örgütünün oluşturulmasında ve yönetilmesinde de ön plandaydı. Irak'ta DEAŞ'a karşı cephede çektirdiği fotoğraflarla dünya kamuoyunun dikkatini çekti. 

Hizbullah Kasım Süleymani