Kargo ile şarap gönderildi, uzayda yıllandırılacak

Kargo ile şarap gönderildi, uzayda yıllandırılacak

Dünyanın yok olması halinde alternatif bir yaşam alanı oluşturmaya çalışan bilim insanları, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo içinde şarap gönderdi. Ünlü Fransız şarabının 1 yıl boyunca uzayda yıllandırılacağı bildirildi.

Dünya'ya 400 km uzakta yörüngede 21 yıldır dönen Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 'uzayda hayat' provası çalışmaları yürütülüyor. İklim krizi ile her geçen gün insanlık için daha az yaşanılır hale gelen dünyadan kaçışın adresi uzay olarak görülüyor. O nedenle uzaya nesli tükenmeye başlayan bitki hücreleri gönderiliyor. İstasyona gönderilen son kargoda bu kez 12 şişe özel Fransız Bordeaux şarabı vardı. Şaraplar uzayda bir yıl boyunca yıllandırılacak.

Amaç; yer çekimsiz ve radyasyon etkisindeki ortamda şarabın nasıl etkileneceğini anlamak. Çünkü içinde canlı bakteriler olan şarabın geçireceği değişim, uzayda bitki yetiştirme teknikleri geliştirmede etkili olacak. Aynı dönemde üretilen 12 şişe şarap da yeryüzünde bekletilip yıl sonunda karşılaştırılacak. Bu süreçte astronotların şaraplardan bir yudum bile içmesi yasak. Bordeaux şarabının tercih edilme nedeni; içinde 10 yıl yaşlanmasına yetecek kadar dayanıklı taneler barındırması.

Uluslararası Uzay İstasyonu şarap kargo