Tıp tarihinde bir ilk! Drone, kalp krizi geçiren adamın hayatını kurtardı

Tıp tarihinde bir ilk! Drone, kalp krizi geçiren adamın hayatını kurtardı

İsveç'in Trollhättan kentinde 71 yaşındaki bir adam, kar kürerken kalp krizi geçirdi. Adam, defibrilatör taşıyan bir drone sayesinde hayatta kaldı.

İsveç'in Trollhattan kentinde yaşayan bir adam, geçen ay evinin önünde kar kürerken fenalaştı. Yoldan aracıyla geçen bir doktor, adamın durumunu fark ederek yardım ederken 112’den yardım istendi.

KALBİ DURDU, DRONE İLE KURTARILDI 

Nabzı atmayan hastaya kalp masajı yapan doktor o sırada başının üzerinde uçan drone’u fark etti, drone'da otomatik harici defibrilatör cihazı vardı. Kalbin normal dışı atımının tekrar normale dönmesi için kullanılan cihaz ulaşınca hastayı geri döndürmeyi başaran doktor o sırada gelen ambulansla da hastaneye kaldırılmasını sağladı.

BBC’ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen hasta, drone’un kısa sürede cihazı ulaştırmasının müthiş bir şey olduğunu, kar kürerken birden kötüleştiğini, başka bir şey anımsamadığını, olanları da eşinden öğrendiğini belirtti. 

12 KİŞİ KURTARILDI

Drone’u geliştiren şirket Everdrone ise cihazın ihbar geldikten üç dakika sonra ulaştırıldığını ve hastayı geri döndürme işleminin ambulans gitmeden başladığını açıkladı. İsveç’in en büyük tıp eğitimi veren kurumu olan Karolinska Enstitüsü, acil alarm sistemi ve Everdrone’un ortak çalışması ile ülkede kalbi duran 14 kişiden 12’sine cihazın vaktinde ulaştırıldığı belirtildi.

DEFİBRİLATÖR NEDİR?

Defibrilatör, kalbin normal dışı atımının tekrar normal kalp ritmine dönmesini sağlayan cihazdır. Fibrilasyona uğramış veya yeni durmuş kalbe elektrik enerjisi şok halinde verildiği takdirde kalp dışarıdan uyarılır ve kasılır. Kalpteki VF/VT türü ritim bozukluklarının tedavisinde de kullanılır. Kısaca, elektro şok cihazı olarak da nitelenebilir.

İsveç drone kalp krizi