JUNETEENTH: Siyah Amerika'nın Kölelikten Kurtuluş Günü ardından
ABD'de siyahi vatandaş George Floyd'un öldürülmesiyle yükselen ırkçılık karşıtı protestoların ardından köleliğin kaldırılışının 155'inci yılı 'JUNETEENTH' bu kez daha büyük coşku, ancak acıyla kutlandı. Fatma Arsan, Kölelikten Kurtuluş Günü'nü kaleme aldı
Black Lives Matter derken bin bir antitezler eşliğinde JUNETEENTH haftası geldi geçti Amerika'da...
JUNETEENTH nedir kısaca bahsedeceğim. Buradaki durumun aslında nasıl sistematik bir ırkçılık oyunu olduğunu ve yüzlerce yıl öncesi düğümleri atılmış bir konunun gittikçe nasıl arapsaçı bir duruma geldiğini anlatmaya çalışacağım. Öyle bir durum ki gelinen son nokta sonuçlar noktası ama değerlendirilirken hep ilk gün ilk olay ya da her şeyin sebep olduğu ilk nokta olarak aktarılıyor. Oysa her şey en basit haliyle hep o yüzyılların öncesinin sonucu.
'BLACK LIVES MATTER' SLOGANINA KARŞI 'ALL LIVES MATTER'
Black Lives Matter sloganları yükselirken bu durumdan gittikçe rahatsız olan kesimlerde çoğaldı. Black Lives Matter'ın karşısına All Lives Matter gibi absürt bir slogan ürettiler. Herkes biliyor ki zaten 'all lives matter' yani herkesin hayatı kıymetlidir ve herkesin yaşam hakkı vardır ama buradaki konu yüzyıllardır sistematik bir şekilde acı çeken Afrika kökenli Amerikalıların yardım taleplerini dile getirmeye çalışmaları.
Bunu anlamak ve birlikte bir çözüm aramak yerine hemen hareketi değersizleştirmeye çalışmak için karşısına bir slogan koymak ne kadar anlamlı onu da ayrıca konuşuruz. Bugün sizlerle köle olarak getirilen ve her türlü sömürüye kurban edilen insanların özgürlük günlerini kazanmaları üzerine bir yazı paylaşacağım. Siyahlar için gerçekten çok kıymetli bir hafta bu hafta; Haziran'ın 19'u ve haftası...
BLACK LIVES MATTER SLOGANI NASIL TOPLUM HAREKETİ HALİNE GELDİ?
Herkes Amerika'nın kurtuluş gününü 4 Temmuz olarak kabul eder. Amerika 4 Temmuz 1776'da İngilizlerin zincirlerinden kurtulduğu, kendi ulusal bağımsızlığını kazanarak bu günü federal tatil ilan etmiştir. 4 temmuz bağımsızlık günü her Ameirkalı için en büyük coşkularla kutlanan çok önemli bir bayramdır. Siyahlar için ise 4 Temmuzdan daha da fazla coşkuyla kutlanan kurtuluş günü vardır ki o da 19 Haziran'dır. 19 Haziran, Siyah Amerika'nın bağımsızlığını kazandığı, kölelikten resmen kurtulduğu günüdür.
ÖZGÜRLÜĞÜ GERİ ALMAK KOLAY VE HIZLI OLMADI
Başkan Abraham Lincoln 1863'te siyahların köleliğini sona erdiren bir bildiri yayınladı: Özgürlük Bildirisi. Ama ne yazık ki özellikle de o yıllardaki iç savaşın etkisiyle bu özgürlüğü geri almak o kadar kolay ve hızlı olmadı. Ancak 1865 yılında Texas Generali Gordon Granger'in emriyle resmileşebildi. Herkes özgürdü. 250 bin Afrikalı yeni evleri Amerika'da artık resmiyetle tüm eyaletlerde her Amerikalıyla aynı haklara, eşit haklara sahip olarak özgürce yaşama hakkına sahipti.
Ve o gün itibarıyla 19 Haziran Siyah Amerika'nın asıl bağımsızlık bayramı, köleliğin kaldırılışının kutlandığı bayram oldu. Biraz buruk olarak bütün siyah aileler tarafından neşeyle, zaferle, coşkuyla kutlandı ve kutlanmakta. Ama ne yazık ki Siyahlar hala eşit haklar için savaşmaktadır. Hala sistematik ırkçılık çizgileriyle ayrımlaştırılarak ekonomik ve sosyal sınıflarda en arka sıralara atılmakta, fiziken değil ama ruhen ve beyin olarak köleleştirilmeye devam etmektedir. Yaşam alanları aynı bölgelerde farklı mahalleler olarak belirlenmiştir. Kırmızı çizgiler oluşturularak kağıt üzerinde görünmeyen sınırlar konmuştur. Bu sınırlar içindeki okullarda öğrenci sayıları çok fazla, öğretmen maaşları çok az, bölgedeki ekonomik gelir çok düşük ve aile profilleri de sosyal yardıma muhtaç hale gelmiştir. Bu nedenlerin sonuçları bugün gelinen noktayı işaret eder. Siyahların kırmızı çizgileri içindeki düşük gelir ve eğitim seviyesi içine hapsolmaları aslında Black Lives Matter'ın ana konusudur.
Juneteenth, hala 4 Temmuz gibi federal bir bayram değildir. Juneteenth, 1979'da Texas'ta bir politikacı olan Al Edwards tarafından Eyalet Tatili haline getirilmiştir ve 47 Eyalet bunu tanımıştır. Ancak 3 eyalet hala bu konuda direnmekte ve bunu kabul etmemektedir: Hawai, North Dakota ve South Dakota... Ve ne yazık ki Siyahların bu bağımsızlık günü hala bir ulusal bayram olarak kutlanmamaktadır.
Bu yıl Juneteenth Black Lives Matter sloganları altında acıyla kutlandı.