İtalya'da vatandaşlık reformu tartışmaları! Hükümet ikiye ikiye bölündü

Dünya haberleri İtalya
İtalya'da vatandaşlık reformu tartışmaları! Hükümet ikiye ikiye bölündü

İtalya’da vatandaşlık yasalarının yeniden düzenlenmesine ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi. Hükümet ikiye bölündü, reform çağrısı yapıldı

İtalya’da vatandaşlık yasalarının yeniden düzenlenmesine ilişkin tartışmalar yeniden alevleniyor. Forza Italia lideri ve Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani, mevcut 1992 tarihli yasayı gözden geçirme çağrısında bulunarak, göçmen çocuklarına vatandaşlık verilmesi sürecinin kolaylaştırılmasını talep ediyor. Özellikle İtalya’da doğup büyüyen yabancı uyruklu çocukların durumunu iyileştirmeye yönelik bir reform önerisi gündeme geldi.

Tajani, İtalya’nın “ius scholae” adı verilen ve İtalya’da 10 yıllık zorunlu eğitimini tamamlayan yabancı uyruklu kişilere vatandaşlık verilmesini öngören bir düzenlemeyi benimsemesi gerektiğini savunuyor. Bu öneri, mevcut yasaya göre vatandaşlık kazanmak için 10 yıllık kesintisiz ikamet zorunluluğunu değiştirmeyi hedefliyor. İtalya Eğitim Bakanlığı'na göre, bu Eylül ayında okula başlayacak bir milyon yabancı uyruklu öğrencinin %65'i İtalya’da doğmuş durumda.

Ancak Tajani’nin vatandaşlık reformu önerisi koalisyon ortakları tarafından olumlu karşılanmadı. Meloni’nin liderliğindeki aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) ve Lig Partisi, göçmenlere yönelik sert duruşlarıyla biliniyor ve mevcut yasanın değiştirilmesine karşı çıkıyorlar.

Più Europa partisi ve “Vatandaşlığı Olmayan İtalyanlar” adlı örgüt ise referandum çağrısında bulunarak, İtalya’nın vatandaşlık yasalarının diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle uyumlu hale getirilmesini talep ediyor. Ancak, reformun hükümet içinde kabul görmesi zor görünüyor.

Lig Partisi milletvekili Rossano Sasso, üçlü koalisyonun iki partisinin, Forza Italia’ya bu konunun hükümetin ortak gündemi olmadığını belirttiğini vurgulayarak, parlamentoda bu konunun tartışılmasının pek olası olmadığını ifade etti.