İtalya'nın büyük çaresizliği... Tabut yetişmiyor, tören yapılamıyor

koronavirüs
İtalya'nın büyük çaresizliği... Tabut yetişmiyor, tören yapılamıyor

İtalya'da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) toplam ölü sayısının 3 bin 405'e ulaşmasının ardından en fazla ölümün yaşandığı Çin'i geride bıraktı. Cenazeevleri ölümlere yetişemediği için evde ölenlerin cansız bedeni odada saklanıyor.

İtalya'da 21 Şubat'ta patlak veren Kovid-19 salgınında bilanço ağırlaşmaya devam ediyor.

Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, dün ülkede mevcut koronavirüs vaka sayısının 33 bin 190'a ulaştığını, buna ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde Kovid-19 bulaşanların toplam sayısının 41 bin 35 olduğunu belirtti. 

İtalya bu sayıyla Çin'i geride bırakarak Kovid-19'dan dünyada en çok ölümün görüldüğü ülke haline geldi. Yeni tip koronavirüs salgınının ilk ortaya çıktığı Çin'de 3 bin 242 ölüm kayıtlara geçmişti. 

Öte yandan Rainews24'ün haberinde, koronavirüsle mücadele eden 5 doktorun öldüğü ve yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısının 13'e çıktığı belirtildi.

BERGAMO'DAKİ HASTANE DİREKTÖRÜNDEN İNGİLİZCE ÇAĞRI 

Ülkede son dönemde koronavirüs vakalarının ve kayıplarının en çok görüldüğü Lombardiya Bölgesel Yönetim Başkanı Attilio Fontana da virüsün yayılmaması için insanlara sokağa çıkmama çağrısını yinelerken, hükümetten de bölgede daha sıkı tedbirler almasını istedi.

Bölgesel yönetiminin sağlık işlerinden sorumlu üyesi Giulio Gallera, bölgelerinde hasta ağırlayabilecekleri boş yatak kalmadığını söyledi. 

Bölgede en zor durumdaki Bergamo kenti hastanesi Papa 23. Giovanni'nin direktörü Stefano Fagiuoli, İngilizce paylaştığı videosunda, "Umutsuzca hemşirelere, doktorlara, solunum cihazlarına ve koruyucu ekipmanlara ihtiyacımız var." ifadesini kullandı. 

Fagiuoli, hastanede ve bölgelerindeki durumun son derece acil ve kritik olduğunu vurguladı. 

Bu arada yerel basın, defin işlemlerine yetişilemediğini, çok sayıda cenazenin kiliselerde bekletildiğini duyurdu.

Bergamo'da Kovid-19 tespit edilen yeni doğan bir bebeğin iyileştiği aktarıldı.

"PSİKOLOJİK BİR YIKIM"

En büyük cenaze işleri kurumu CFB, 1 Mart'tan bu yana 600'e yakın cenaze işlemi yaptı. "Normal bir ayda ortalama 120 cenaze olur" diyen CFB'nin başkanı Antonio Ricciardi'nin sözleri durumun vahametini gözleri önüne seriyor: "Bir nesil sadece iki haftada yok oldu. Böylesi bir şey hiç görmedik, çok acıklı, sadece ağlamak istiyorsunuz." 

Hastanelerde ise durum daha zorlayıcı. 'Corona'dan ölenlerin bedeni virüs bulaştırma riski nedeniyle giydirilmeden tabuta konuluyor. Ricciardi "Aileler sevdiklerini göremiyor ya da bir cenaze töreni düzenleyemiyor. Bu psikolojik olarak bir yıkım" diyor.

"ODASINDA YALNIZ ÖLDÜ"

Evde ölenler için uygulanan bürokratik işlemler daha uzun sürüyor. Çünkü ölümün iki doktor tarafından belgelenmesi şart. İkinci doktorun gelmesi 30 saati bulabiliyor. Doktorlar da virüsten etkilenenler arasında olduğu için süre uzuyor.

Bergamo'da öğretmenlik yapan Stella 'corona'dan yaşamını yitiren birinin hikayesini Guardian'a anlattı: "Dün 88 yaşında bir erkek öldü, birkaç gündür ateşi vardı. Ambulansa ulaşmanın imkanı yoktu çünkü hat sürekli meşguldü. Odasında yalnız öldü. Ambulans bir saat sonra geldi. Yapabilecekleri bir şey yoktu. Bergamo'da tabut sıkıntısı yaşandığı için onu öylece yatağında bıraktılar. Bir tabut bulunana kadar akrabalarının girmesini engellemek için odasını mühürlediler."

Yakınının kaybedenlerin acısına bir de gerektiği gibi bir cenaze töreni düzenleyemenin verdiği hüzün ekleniyor. 74 yaşındaki amcasını kaybeden biri, "Normalde kaybettiğimiz yakınlarımızı giydiririz ve cenaze evde bir gün kalır. Şimdi bunları yapamıyoruz. Onlara veda bile edemiyoruz. En acısı da bu" diyor.

son dakika haberler İtalya Bergamo koronavirüs karantina