İtalya'dan tartışmalı 'ötenazi' kararı!

İtalya'dan tartışmalı 'ötenazi' kararı!

İtalya yüksek mahkemesi tartışmalı bir karara imza atarak, bazı davalarda acı çeken bir kişinin hayatını sonlandırmak istemesine yardım etmenin suç sayılmadığı açıklandı

İtalya Anayasa Mahkemesi dün, "dayanılamaz derecede acı çeken" birisinin ölmek istemesine yardım etmenin her zaman suç olmadığına karar verdi.

Mahkeme, "yaşam destek tedavileriyle yaşatılan ve geri dönüşü olmayan bir patolojiden muzdarip" bir hastanın ölme niyetini kolaylaştıran kimsenin belli koşullar altında cezalandırılmaması gerektiğine karar verdi.

Mahkeme aynı zamanda, hastanın durumunun 'dayanılmaz olduğunu düşündüğü fiziksel ve psikolojik acıya neden olması' gerektiğini belirtti.

KARAR PARLAMENTONUN GÜNDEMİNDE

İtalya Radikal Partisi üyesi Marco Cappato, felçli ve kör bir adamı, yardım amaçlı 'ötenazinin' yasal olduğu İsviçre'deki bir ötenazi kliniğine götürdüğü için, bu kararın odak noktası haline geldi. 

İtalya'da yardım amaçlı ölüme destek olan birine 5 ila 12 yıl arasında hapis cezası verilmekle birlikte, yüksek mahkemenin bu kararı Cappato'nun beraat etmesi anlamına geliyor. 

Ötenazi yanlısı bir grubun mensubu olan Cappato, 2017 yılında hayatını sonlandırmak için kendisine ulaşan DJ Fabo'ya yolculuğunda eşlik edip İtalya'ya döndükten sonra da kendini ihbar ederek, bu konuya dikkat çekmeye çalışmıştı. Cappato Twitter'dan paylaşımda bulunarak, kararın yardım amaçlı birinin hayatını sonlandırmasına destek olması anlamına gelmesini zafer olarak nitelendirdi. Cappato, "Bugünden itibaren hepimiz daha özgürüz, aynı fikirde olmayanlar bile... Siyasi partiler başlarını çevirirken, bu bir sivil itaatsizlik zaferidir" dedi.

İtalya'da güç kabul edilen Katolik Kilisesi, ötenazi hakkındaki yasaların yumuşatılmasına şiddetle karşı çıktı.

Şimdi parlamentonun mahkeme kararını dikkate alarak konuyu tartışması bekleniyor. 

İtalya'nın Coscioni Birliği'ne göre 800'den fazla İtalyan ötenaziyle ölmek istiyor.

İtalya ötenazi