"İtalya'da yaşayanlar kendi kaderlerine bırakıldı"

"İtalya'da yaşayanlar kendi kaderlerine bırakıldı"

Uzun yıllardır Roma'da yaşayan Osman Avcı, İtalya'da en çok ölümlerin Bergamo şehrinde olduğunu söyledi. Avcı, "Bergamo gibi yerlerde cenaze işlemleri için askerler sokağa indi. Artık ölüler oradan başka şehirlere taşınıyor" dedi

Salih Aras/ÖZEL HABER 

İtalya'da yaşanan can kayıpları Çin'i aşmış durumda. En son açıklanan rakamlara göre yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısı 627 kişi artarak toplamda 4 bin 32'ye yükseldi. Ülkede mevcut koronavirüs vaka sayısı ise 37 bin 860 oldu.

Yaklaşık 30 yıldır İtalya'nın Roma şehrinde yaşayan Osman Avcı (51), İtalya'nın koronavirüsle mücadelesini Haberglobal.com.tr'ye anlattı. Avcı, "İtalya'da kimseye ne bir yiyecek ne de bir maddi yardım sunuluyor. Bazı insanlar maaş almaya devam ederken birçok insan işsiz kaldı. Burada insanlar kendi kaderlerine bırakıldı" dedi.

"OKULLAR KAPATILINCA İNSANLAR TATİL HAVASINA GİRDİ"

İtalya'da koronavirüs vakalarının bu denli artmasının arkasında büyük ihmalkarlıklar olduğunun altını çizen Osman Avcı, "Koronavirüs ilk Lombardiya bölgesinde görülmeye başladığı zamanlarda hem halk hem de devlet tarafından fazla ciddiye alınmadı. İtalya turistik bir ülke. Milano'da fuarlar oluyor ve dünyanın birçok yerinden insanlar geliyor. İlk etapta bunların önüne geçilebilirdi. Devlet durumun ciddiyetini anlayınca eğitime ara verdi ancak insanlar bunu tatil olarak algılayıp sahil kentlerine, akrabalarına gitmeye başladılar. Virüs böylece hızla yayılmaya başladı. 14 gün kuluçka süresi olduğu için de kimse fark edemedi" dedi.

"İtalya'da yaşayanlar kendi kaderlerine bırakıldı" - Resim : 1

"MARKET DÖNÜŞÜ POLİS FİŞİNE BAKIYOR"

Sokağa çıkmak için her aileden bir kişiye izin verildiğini söyleyen Avcı sözlerine şöyle devam etti; "Sokağa çıkmak için form dolduruyorsun. Formda kim olduğun, nerede yaşadığın, ne için dışarı çıktığın ve ne zaman geri döneceğin gibi bilgiler yer alıyor. Zaten bir tek marketler ve eczaneler açık. Polis seni sokakta çevirdiğinde bir ihtiyacından dolayı dışarı çıktığına inanmazsa sana 206 euro para cezası kesiyor ve hakkında yasal işlem başlatıyor. Eğer aklanmazsan bunun sonu hapis cezasına kadar gidiyor. Bu yüzden zaman zaman marketten dönerken polis çevirip alışveriş fişini görmek istiyor"

"CENAZELERİ BERGAMO'DAN BAŞKA ŞEHİRLERE TAŞIYORLAR"

Ölümlerin en çok olduğu Bergamo bölgesi gibi İtalya'nın bazı bölgelerinde askerlerin cenaze işlemleri için sokağa indiğini belirten Osman Avcı, "Bergamo, en çok ölünün olduğu şehir. Artık cenazeleri oradan başka şehirlere taşıyorlar. Cenaze töreni zaten yapılmıyor, cenazeleri de göremiyoruz. Biri öldüğünde kimseyi yaklaştırmıyorlar. Sadece ölünün yakınlarına nereye defnettiklerini söylüyorlar. Defin işlemlerini de hastane personeli, sivil yardım kuruluşları ya da askerler yapıyor" açıklamasında bulundu.

"MARKETLER YAĞMALANDI"

Virüs vakalarının ilk çıktığı zamanlarda insanların panikle marketleri yağmaladığını söyleyen Osman Avcı, "Şu anda alışverişler polis kontrolünde sırayla ve 1 metre aralıklarla yapılıyor" dedi. Avcı ayrıca virüsten dolayı bir fiyat artışının olmadığını, karaborsa gibi durumların söz konusu olmadığını belirtti.

TÜRKLERDEN KARANTİNAYA ONLINE ÇÖZÜM

Türkiye saati ile her akşam 21.00'de İtalya'da yaşayan Türk arkadaşlarıyla online sohbet ettiklerini anlatan Avcı, "Yaklaşık 10 gündür akşam sohbetlerini sürdürüyoruz. Hem birbirimizden haber alıyor, hem de birbirimizi bilgilendiriyoruz. Zaman zaman da şarkılar söyleyerek kendimizi motive ediyoruz" dedi.

İtalya Bergamo