İtalya'da bir bakımevinde koronavirüse karşı 'sarılma odası' kuruldu

İtalya koronavirüs
İtalya'da bir bakımevinde koronavirüse karşı 'sarılma odası' kuruldu

İtalya'da bir bakımevi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle aylardır yakınlarına dokunamayan sakinleri için "sarılma odası" kurdu.

Ülkenin güneyindeki Avellino bölgesine bağlı Irpinia Sosyal Hizmetler A5 Konsorsiyumu tarafından önerilip, Montefalcione'de kurulan sarılma odası, bölgedeki bakımevlerinde yaşayanların yakınlarıyla görüşmesine, birbirine sarılmasına, el tutuşmasına ve konuşmasına imkan sağlıyor.

Kuzey İtalya'daki birçok merkezde denenmiş ve test edilmiş olan "Sarılma Odaları", şişirilebilen ve içinde plastik bölmeleri olan odaları sayesinde artık güneydeki Campania bölgesinde bulunan Irpinia'daki yaşlılar için de hayata geçirilerek, bulaş riski olmadan insanların sevdikleriyle daha yakın olmasını kolaylaştırıyor. Sarılma odalarına girebilmek için ziyaretçiler koruyucu kıyafetlerini giyiyor.

İtalya'da bir bakımevinde koronavirüse karşı 'sarılma odası' kuruldu - Resim : 1

İtalya'da Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 616 artarak 79 bin 819 oldu, salgının başladığı geçen yıl şubat ayından bu yana vaka sayısı 2 milyon 303 bin 263'e ulaştı.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 616 artarak 79 bin 819'a, iyileşenlerin sayısı ise 19 bin 565 artışla 1 milyon 653 bin 404'e ulaştı.

Bu arada, Kovid-19 için yaygın aşılama kampanyasının 27 Aralık'ta başladığı ülkede bugün son güncellenen verilere göre, aşılananların sayısı 731 bin 539 oldu.

KASIM 2019'DA GÖRÜLDÜĞÜ ORTAYA KOYULMUŞTU

Milano Üniversitesinin bir çalışması daha ülkede ilk Kovid-19 vakasının kaydedildiği 21 Şubat 2020'den aylar önce "SARS-CoV-2" olarak da bilinen Kovid-19'un ülkede dolaşımda olduğunu göstermiş, Milano Üniversitesinde Raffaele Gianotti'nin koordine ettiği araştırma ekibi, Kasım 2019'da 25 yaşındaki kadın hastadan atipik dermatit nedeniyle alınan biyopside, daha sonra yapılan immünhistokimyasal çalışma ve RNA-FISH analizi ile Kovid-19 saptamıştı. Bu hastanın, sistemik semptomu olmayıp, deri lezyonu ile başvuran ve biyopside iki farklı yöntemle Kovid-19 pozitivitesi belirlenen ilk vaka olduğu bildirildi. 

Kovid-19 hastalarında da yüzde 5 ila yüzde 10 ihtimalle deri patolojilerine rastlandığı belirtilmişti. 

Milano Üniversitesinin, "Emerging Infectious Diseases" dergisinde geçen ay yayımlanan bir başka çalışmasında da Milano yakınlarında yaşayan 4 yaşındaki bir çocuktan alınan sürüntü örneğinin, Çin'in Vuhan kentinde patlak veren virüsün erken türüyle yüzde 100 uyum gösterdiği anlaşılmıştı.

İtalya'da daha önce yapılan bir başka araştırmada da Milano ve Torino kentleri kanalizasyonlarından Aralık 2019 döneminde alınan atık su örneklerinde, Kovid-19 izlerine rastlandığı açıklanmıştı.

Kovid-19 salgını, ortaya çıktığı Çin'den sonra ilk dalgada en çok İtalya'yı etkiledi.

Kaynak: AA

İtalya