İsviçre'de "Ölüm Makinesi" İlk Kez Kullanıldı! Polis Harekete Geçti

İsviçre'de "Ölüm Makinesi" İlk Kez Kullanıldı! Polis Harekete Geçti

İsviçre'de Sarco isimli intihar kapsülünün yasadışı olmasına rağmen ilk kez kullanıldığı ortaya çıktı. Polis, kapsülün kullanıldığı noktaya operasyon düzenledi ve gözaltına alınan şüpheliler hakkında dava açıldı.

"Ölüm makinesi" olarak adlandırılan intihar kapsülü Sarco, İsviçre'de ilk kez kullanıldı. Cihaz hakkında yıllardır süren tartışmalar zirveye çıktı.

İsviçre yasalarına aykırı olmasına rağmen, Sarco isimli kapsülün pazartesi günü "Schaffhausen" kantonunda kullanıldığı belirlendi. Kapsülde Amerikalı olduğu belirtilen bir kadının cansız bedeni bulundu. Polis operasyon başlattı, gözaltına alınanlar var. Şüpheliler hakkında "intiharı teşvik ve intihara yardım ve yataklık" suçlamasıyla dava açıldı.

İsviçre'de ötenazi yasal olsa da, ilk kez 2018'de tanıtılan Sarco isimli intihar kapsülü, hem güvenlik mevzuatına uymaması hem de kapsülde azot gazı kullanılması nedeniyle yasadışı. İntihar makinası olarak da adlandırılan kapsülün şezlong benzeri bir tasarımı var. Hava geçirmez özelliğe sahip ve içine girip yatan kullanıcı azot gazı akışının başlaması için bir düğmeye bastığında "ölüm" sürecini başlatıyor. Gaz nedeniyle kişi önce bilinç kaybına uğruyor, bir nevi uykuya dalıyor. Ardından oksijen yetersizliğinden ölüyor. İntiharı cazip hale getirmesiyle eleştirilen kapsülde, kişi ölmeden önce en son görmek istediği manzarayı da seçebiliyor.

Olay, İsviçre'de "destekli intihar" tartışmalarını alevlendirdi. Yasalar, ülkede kişinin "dışarıdan yardım almadan" hayatına son vermesi ve kişinin ölümüne yardım edenlerin bunu "kendi çıkarları için" yapmaması koşuluyla destekli intihara izin veriyor. Ötenazi isteyenler bir dizi kuruluşa başvuruyor.

İsviçre yasaları, kişinin "dış yardım" almadan hayatına son vermesi ve kişinin ölmesine yardım edenlerin bunu "bencil bir amaç" gütmemeleri koşuluyla destekli intiharı yasallaştırıyor. 2020 yılında İsviçre'de yaklaşık 1.300 kişi destekli intihar nedeniyle hayatını kaybetti.

İsviçre'de bazı milletvekilleri, yasanın belirsiz olduğunu ileri sürerek yasal boşlukları kapatmaya çalıştılar. İçişleri Bakanı Baume-Schneider, pazartesi günü parlamentoda soruları yanıtlarken, "Sarco intihar kapsülü yasalara uygun değil" dedi.