İsrail Ulaştırma Bakanı'nın sözleri ülkeyi karıştırdı

İsrail Ulaştırma Bakanı'nın sözleri ülkeyi karıştırdı

İsrail Ulaştırma Bakanı Bezalel Smotrich'in sosyal medyada yaptığı bir paylaşım ülkeyi karıştırdı. Smotrich'in açıklamasına aşırı sağcı İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman da tepki gösterdi.

İsrailli Bakan Smotrich, geçen hafta sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, "Yahudi din hayatının her kesiminden insanların bulunduğu bir odada konuşma yaptım ve hepimizin Tevrat ve Yahudi şeriatının hüküm sürdüğü bir ülkede yaşamak istediğimizi söyledim." ifadelerini kullandı. 

Smotrich, paylaşımın devamında ancak bunu yapamayacaklarını bildiklerini, başkalarına inançlarını dayatmak istemediklerini dile getirdi.   

Bakan Smotrich'in çıkışı her ne kadar radikal dini grupların istekleriyle örtüşse de aralarında dindarların da bulunduğu siyasi muhalefet saflarından büyük tepki çekti. Ülkede yapılan anketler de İsrail halkının çoğunluğunun, Yahudi hukukunun uygulanmasını istemediğini ortaya koydu.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan uzmanlara göre, Yahudi Evi Partisi mensubu Smotrich şu anda Yahudi şeriatının uygulanmasının mümkün olmadığının farkında, açıklaması ise sadece seçim manevrasından ibaret. 

Uzmanlar, Smotrich'in bu açıklamayla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya hükümeti kurmak için gerekli çoğunluğu elde etmesine yardım etmelerine karşılık dindarların kazanım sağlamaları adına baskı yapmayı hedeflediğini ifade ediyor.  

Liberman'dan Smotrich'e tepki 

Smotrich'in açıklamasına tepki gösterenler arasında İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman da vardı. 

Liberman, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "İnanılmaz. Bakan Smotrich'in Yahudi şeriatıyla hükmedilmesini istediğini bir kez daha duyuyoruz. Eğer işler Smotrich ile arkadaşlarına kalırsa İsrail yasalarının yerini şeriat alacaktır." ifadelerini kullandı. 

İsrail'de seçimlerin 17 Eylül'de yapılacağını hatırlatan Liberman, şunları kaydetti:  "Size haberlerim var, bize katılmanız gerekmeyecek, çünkü 18 Eylül'den sonra, siz ve ülkeye dini yasaları empoze etmeye çalışanlar olmadan liberal bir birlik hükümeti kurulacak." 

İsrail