İsrail'de Netanyahu Başbakanlık koltuğunu kaybetti

İsrail'de Netanyahu Başbakanlık koltuğunu kaybetti

İsrail'de muhalif partilerin kurduğu koalisyon hükümetinin, Mecliste güven oyu almasıyla 12 yıllık Netanyahu dönemi sona erdi.

İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) yapılan oylamada, Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ve Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid öncülüğündeki koalisyon hükümeti güvenoyu aldı.

İsrail'de 12 yıllık Binyamin Netanyahu dönemi resmen sona erdi.

MECLİS BAŞKANI NETANYAHU KARŞITI LEVY OLDU 

Netanyahu karşıtı koalisyonun güven oylaması öncesi Mecliste yeni başkanın seçilmesi için oylama yapıldı. 

Meclis Başbakanlığı için, Netanyahu'nun öncülük ettiği blokta yer alan partilerden Şas Partisi milletvekili Yaakov Margi ve Netanyahu karşıtı blokta yer alan Gelecek Var Partisi milletvekili Levy yarıştı. 

Yapılan oylamada 120 milletvekilinden 67'sinin desteğini alan Levy, yeni Meclis Başkanı olarak seçildi, Margi ise 52 oyda kaldı.

Büyük ihtimalle başbakanlık koltuğunu kaybetmesi beklenen Netanyahu, son gelişmeyle de yeni bir yenilgi aldı. 

KOALİSYONUN İLK BAŞBAKANI YARIN GÖREVE BAŞLAYACAK

Koalisyonun ilk Başbakan’ı olan Naftali Bennett yemin ederek göreve başlayacak. Ağustos 2023’e kadar görevde kalacak.

İsrail'in 49 yaşındaki milliyetçi dindar çizgideki Başbakanı Naftali Bennett, Filistin karşıtı aşırı sağcı görüşleri ile tanınıyor.

SİYASETE NETANYAHU'NUN YARDIMCISI OLARAK GİRMİŞTİ

Siyasete 2005'te Binyamin Netanyahu'nun yardımcısı olarak giren Bennett, mecliste güven oyu alarak 12 yıldır Başbakanlık görevini sürdüren Netanyahu'yu koltuğundan eden isim oldu.

Sıfırdan kurduğu teknoloji firmasıyla dolar milyoneri haline gelen İsrailli siyasetçi, kariyeri boyunca aşırı sağcı seçmene hitap etti. İşgal altındaki Filistin toprağı olan Batı Şeria'nın bazı bölümlerinin İsrail'e ilhak edilmesi gerektiğini de savunan Bennett, geçmişteki Netanyahu hükümetlerinde Ekonomi ve Milli Eğitim bakanlıkları da dahil birçok pozisyonda yer aldı.

İsrail ordusunda eski bir komando olan Bennett, "Ben birçok Arap'ı öldürdüm ve bunda bir problem görmüyorum" ifadesinin de sahibi.

İsrail'de 23 Mart'ta yapılan genel seçimlerde Bennett'in partisi Yamina 7 milletvekli çıkarmıştı.

BIDEN'DAN İSRAİL'İN YENİ BAŞBAKANI BENNETT'E TEBRİK

ABD Başkanı Biden, İsrail'de Netanyahu yerine Başbakan seçilen Naftali Bennett ile telefonda görüştü.

Bennett'i yeni görevi nedeniyle tebrik eden Biden, ABD ve İsrail arasındaki ilişkiye ve İsrail'in güvenliğine "sarsılmaz" desteğini yineledi.

Biden, Bennett'a bölgenin karşı karşıya olduğu birçok zorluk ve fırsatlar karşısında ABD ve İsrail arasındaki iş birliğini derinleştirme konusundaki kararlılığını iletti.

İki lider ayrıca bölgesel güvenlik ve İran konusunda da istişare içinde olunması konusunda anlaştı.

Biden, ABD'nin İsrailliler ve Filistinlilerin barış, güvenlik ve refahı için İsrail hükümetiyle yakından çalışacağı mesajı da verdi.

 

son dakika son dakika haber